Skidsemester? Nej, språkresa!

 ANNONS

Språkresor behöver inte innebära konstiga värdfamiljer och dammiga museibesök där man får trängas med tusentals turister. Varför inte byta det mot ett alpint vinteräventyr vid Europas högsta berg? I Chamonix kan du kombinera studier i franska med skidåkning.

Tänk dig en måndag morgon och snön dumpar utanför. Du har tillbringat hela helgen med att åka puder, hoppa mellan kända restauranger och populära nattklubbar. Nu väntar franskalektioner fram till lunch och sedan är det bara att ta skidorna på axeln och gå fem minuter till närmsta lift som tar dig upp på berget. Det är möjligt när du pluggar franska i, enligt många, världens bästa skidort – Chamonix. 
– Du har bokstavligen skidliftarna runt hörnet och kan se toppen av Mont Blanc direkt från klassrummet, säger Anna Norén, ansvarig på Insted som erbjuder studier i franska och spanska för aktiva studenter.

Intensivstudier i franska
Språkresor har länge förknippats med större städer med ett stort kulturellt utbud. Insted (Institute of Foreign Education) anordnar språkstudier för de elever som önskar en aktiv fritid. Insted i Chamonix erbjuder kurser med intensivstudier i franska som gör det möjligt att kombinera språkstudierna med skidåkning. Kurserna sträcker sig från två veckor till en termin. Även om det är lätt att fokusera på alla roliga aktiviteter utanför skolan så handlar det ändå om en riktigt bra utbildning där den som läser minst tre veckor har rätt till CSN-stöd.

Från nybörjare till proffs
– Man behöver dock inte vara en fullfjädrad skidåkare för att läsa en språkkurs här. De som söker hit är allt från nybörjare till riktiga skidentusiaster. Viktigast är att man söker sig till en miljö som skapar inspiration och nya möjligheter. Utbudet är oändligt för den som inte ser några gränser, säger Anna Norén. 

Kurserna startar varje måndag men just nu ser de flesta fram emot 14 januari 2013 då den klassiska vintersäsongen börjar.
– Det finns ingen konkurrens när det handlar om kombinationen språkstudier och skidåkning. Det är bara synd att inte fler känner till oss och utnyttjar denna möjlighet.

Studera med Insted i Chamonix

• För mer information besök insted.se
• All undervisning sker på franska.
• Skolans lärare är speciellt utbildade för att undervisa utländska studenter.
• Skolan erbjuder tre olika boendealternativ – bo själv i lägenhet eller dela med andra. Delar du lägenhet kan du välja eget eller delat rum.
• Kursavgiften ligger från 200 Euro per vecka.
• Studierna är CSN-berättigade från 3–15 veckor.
• Skolan erbjuder kraftigt rabatterade liftkort för studenter.
• För att söka till Insted måste du ha fyll 18 år och gått ut gymnasiet.

Vacker stad i hjärtat av Alperna

På de många barerna har de flesta livemusik eller DJ:s som spelar de flesta dagarna i veckan. 
Chamonix är beläget vid foten av Europas mäktigaste och högsta berg Mont Blanc i östra Frankrike.
Staden har en vacker och fint bevarad stadskärna med många äldre och berömda byggnader.
Lokalbefolkningen uppgår till 10 000 personer – men under vintertid ökar antalet invånare till 100 000.
Inom 10 kilometers avstånd når man fem olika skidområden från Chamonix.
Regionen som Chamonix ligger i är välkänt för sitt lokala kök: Ost fondue, Raclette, Tartiflette och andra rätter som är baserade på lokalt producerade ostar.

Fråga SYV