Hon vill bana väg för sin dotter

Foto: Gustav Hugosson

Man måste inte vara en stark karl för att bli framgångsrik inom byggbranschen. Det har Emelie Lindeberg bevisat med sin snickerifirma Snikk.

Emelie Lindeberg, känd från tv-programmet ”Byggfuskarna”, har tilldelats årets Isabellestipendium som syftar till att belöna kvinnors arbete inom byggbranschen. För prissumman på 20 000 tänker hon köpa fler och bättre verktyg.

Men attityden hos försäljarna kan bli lite tröttsam, erkänner hon.

– De tror oftast att jag inte vet någonting, när jag köper maskiner för 12 000 kronor. Attityden är ”jaha, vad ska du ha det här till”. Så sticker de till mig en liten folder om hur man bygger. Då vill man säga ”du, jag jobbar faktiskt med det här”, säger hon. 

Isabelle McAllister håller med om att det finns fördomar. Det är också en anledning till att att hon vill lyfta fram personer som Emelie. 

– Att lyfta fram och hylla de skickliga kvinnor som finns inom hantverkaryrket kanske får upp ögonen på dem som anställer. Det kan också inspirera unga tjejer att våga satsa på hantverkaryrken.

Förhoppningen är att normen sakta men säkert ska ändras och göra hantverkaryrket till lika mycket ett kvinnoyrke som karlagöra. 

Emelie Lindeberg vill gärna bana väg för sin tvååriga dotter, om hon vill satsa på ett hantverkaryrke.

– Har hon ett intresse ska jag absolut pusha henne och lära henne allt jag kan, säger hon.

Sök utbildningar inom bygg

Sök utbildningar inom bygg och anläggning i vår sökfunktion

Relaterat

Fråga SYV