Så fixar du lärlingsplatsen

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Malin Andersson har blivit en av Sveriges mest kända tatuerare i och med programmet "Ink Master". För bara fyra år sedan slet hon som obetald lärling. Lärlingsutbildning med studiemedel finns inom vissa yrken, men inte alla. 

– Det finns inga vanliga kurser till tatuerare, utan det du får göra är att gå till en tatueringsstudio med en portfolio med bilder som visar att du kan rita och att du verkligen vill bli lärling, säger Malin Andersson, 23 år från Löddeköpinge som i dag jobbar på studion Heartbreak Tattoo.

För Malin fanns det aldrig något annat yrke. Redan som 16-åring följde hon med en kompis till den tatueringsstudion hon jobbar på i dag, och pepprade ägaren med frågor om yrket. Två år senare var hon tillbaka och passade på att visa teckningar och framfötter, vilket till slut ledde till en plats som obetald lärling.

– Det är viktigt att gå den rätta vägen som lärling i en professionell studio, och inte bara köpa en maskin och börja prova på kompisar i köket. Kolla upp studion ordentligt, hygienbiten med sterilisering är central, och kontrollera att kvaliteteten på tatueringarna är hög.

– Många tror att det är sex, drugs och rock’n’roll att vara tatuerare men så är det verkligen inte. Det är tufft, men samtidigt är det fantastiskt att få vara så här kreativ i sitt jobb, jag kan sitta kvar här på kvällarna och bara njuta, säger Malin Andersson, 23 som jobbar på Heartbreak Tattoo i Löddeköpinge.

Som vuxen är möjligheterna att gå en lärlingsutbildning med studiemedel begränsade. Inom gamla hantverksyrken som riskerar att försvinna finns ”yrkeshögskoleutbildning inom smala yrken”.

– Vi utbildar i 74 olika hantverksyrken just nu, men ansöker hela tiden om att få utbilda i nya yrken. Just nu ansöker vi om tatuerare och bagare till exempel, säger Tommy Turpeinen, utbildningssamordnare på Stiftelsen Hantverk & Utbildning som administrerar platserna över hela landet.

Tre sätt att gå lärlingsutbildning – med studiemedel

Hantverkslärling som vuxen
”Yrkeshögskoleutbildning inom smala yrken” är lärlingsutbildning för vuxna inom 74 hantverksyrken, till exempel skräddare, hovslagare, tapetserare och silversmed. Utbildningen görs ute på plats hos handledaren och pågår under 100 veckor. Studiemedelsberättigad. Mer info: hantverkslarling.se.


Lärling inom komvux
Vänder sig till dig som inte har slutbetyg från gymnasieskolan eller som har gymnasieutbildning men är arbetslös eller har tillfälliga anställningar. Minst 70 % av utbildningen sker på en arbetsplats med en handledare. Utbildningens längd är mellan en och fyra terminer beroende på yrkesområde och din bakgrund.


Lärling på gymnasiet

Från och med hösten 2011 är lärlingsutbildning ett valbart alternativ inom gymnasieskolans alla yrkesprogram. Minst halva studietiden ska eleven vara ute på en arbetsplats. Lärlingsutbildningen kan börja första, andra eller tredje läsåret och leder till samma yrkesexamen som om man går ett vanligt yrkesprogram.

Läs mer:

Fråga SYV