22 nov 2012

Ja till 60 nya friskolor

Färre ansökningar för att starta friskolor har kommit in till Skolinspektionen i år, men en större andel har fått klartecken att starta. 60 nya friskolor startar nästa år.

Skolinspektionen har givit klartecken för 60 helt nya fristående skolor i landet nästa läsår. Dessutom har ytterligare 79 friskolor fått ja till att utöka, totalt 139 beviljade ansökningar.

Efter en rad år med växande intresse för att etablera friskolor halverades antalet ansökningar i år, från knappt 800 till knappt 400.

– En möjlig förklaring är att elevunderlaget minskar på gymnasienivå under några år. Man kan anta att de sökande tagit hänsyn till att det blir svårt att etablera sig, säger Mattias Svantesson, statistiker vid Skolinspektionen.

En annan tänkbar orsak är de skärpta kraven på skolbibliotek och elevhälsa. Samtidigt fick en större andel av ansökningarna klartecken jämfört med förra året. I fjol fick 25 procent av ansökningarna ett ja, i år 37 procent.

Merparten av de 60 helt nya friskolorna är grund- eller grundsärskola. Endast tio är gymnasieskolor. Skolinspektionens siffror är preliminära. I januari presenteras statistiken på kommunnivå.

Fakta

Antal behandlade ansökningar om att starta friskola i år: 377.

Helt eller delvis godkända: 139, varav 60 nyetableringar och 79 utökningar.

121 ansökningar har avslagits i sin helhet. 105 har avskrivits då sökande dragit tillbaka ansökan. Återstående har avslagits och avskrivits i kombination.

Av de 139 godkända gäller 69 grundskola/förskoleklass/fritidshem. 44 nyetableringar. 8 grundsärskola. 6 nya skolor. 62 gymnasieskolor. 10 nya skolor.

Källa: Skolverket

Sök gymnasieutbildningar

Sök gymnasieutbildningar i AllaStudiers sökfunktion

TT
Senast uppdaterad: 22 nov 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på. Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra nat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt. Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svårt att välja rätt efter gymnasiet?

På våren är det dags att söka till folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Alice, 18, är inte säker på vad hon ska söka. Så säger experten. På fredag är det sista dagen för att söka till högskola och universitet. Nu i dagarna har dessutom många folkhögskolor och yrkeshögskolor sina ansökningsdagar. Det har blivit dags att skicka in din ansökan.
Läs mer