11 okt 2021

Här är politikernas skolbetyg

Annie Lööf var bäst i klassen, Göran Hägglund och Jimmie Åkesson medelmåttor. Här är partiledarnas skolbetyg.

Näringsminister Annie Lööf (C) gick ut gymnasiet samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje. Hennes partikamrat kommunalrådet Magnus Sjödin i Sundsvall, hade måttliga 2,1.

Snittet för landet statsråd, partiledare och kommunalråd i de 20 största kommuneran låg på 3,8, visar Lärarnas Tidnings genomgång.

Språk och samhällskunskap tycks ha passat de flesta bättre, medan det gick sämre i matte, naturkunskap och estetiska ämnen.

Det är känt att finansminister Anders Borg (M) hade en etta i matte. Det bottenbetyget kan till och med ses som en resurs, enligt statsvetaren Jenny Madestam.

– Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger hon till tidningen.

Övrig intressant information som presenterar i genomgången är till exempel att Göran Hägglund inte har någon högskoleutbildning eller att Jimmie Åkesson fick IG i idrott och hälsa.

Partiledarnas betyg

Partiledarnas snitt i slutbetyget från gymnasieskolan. Under 1982–1984, då den genomsnittlige politikern lämnade gymnasiet, låg betygssnittet på 3,2. Det maximala 5,0 motsvarar MVG i alla ämnen.

Annie Lööf (C): Samhällsvetenskaplig linje – 5,0.

Åsa Romson (MP): Estetisk-praktisk linje (tvåårig) – 4,4.

Jonas Sjöstedt (V): Social linje (tvåårig) – 4,3.

Gustav Fridolin (MP): Medieprogrammet – 4,1.

Stefan Löfven (S): Ekonomisk linje (tvåårig) – 3,7.

Fredrik Reinfeldt (M): Naturvetenskaplig linje – 3,6.

Jan Björklund (FP): Samhällsvetenskaplig linje – 3,5.

Göran Hägglund (KD):
 Social linje (tvåårig) – 3,2.

Jimmie Åkesson (SD):
 Samhällsvetenskapsprogrammet – 3,5.

Källa: Lärarnas tidning, 2012-11-28.

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hotell- och turismprogrammet

Har du ett stort intresse av olika människors traditioner och kulturer? Är du själv organiserad, och brinner för service och bemötande? På gymnasiets Hotell- och turismprogram läser du ämnen som marknadsföring och planering, liksom engelska och turism. Du kan välja två olika inriktningar på denna utbildning: Guide medellön: 27 600 kr.Som guide är du specialist på en viss ort, ett område ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Alla studentflak är olagliga

Det är förbjudet att åka på lastbilsflak. Men alla ser mellan fingrarna när studenttågen drar fram genom städerna med flaken fyllda av jublande studenter. – Det finns ett undantag mot förbudet, för karnevalståg och studenttåg. Det finns regler som måste följas, bland annat får man köra max 20 kilometer i timmen och det måste finnas robusta skyddsräcken, säger C-G Wrangel, trafikchef vid polisen i ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Här föds framtidens företagare

Sverige är innovativt. Malmö blev nyligen utsedd till världens fjärde mest innovativa stad, och Göteborg och Stockholm placerar sig också högt på samma lista. Genom Ung Företagsamhet lär sig ungdomar tidigt ta vara på sin företagsamhet. Sveriges största städer tillhör världens mest innovativa, med Malmö i topp på plats fyra.  Konceptet Ung Företagsamhet, där gymnasieelever startar företag har ...
Läs mer