10 dec 2012

Han lär oss skriva poptexter i vår

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i vår.

En ny generation av skånska hitmakare ska fostras vid Folkuniversitetet i Malmö i vår. Carl Johan Lundgren, sångare och låtskrivare i Malmöbandet Vit Päls, leder kursen i poplyrik och han är övertygad om att det bor en textförfattare i oss alla.

- Det är klart, så länge man är road av vad man kan göra med språket i kombination med musik. Alla har vi någonting att berätta, säger han.

Carl Johan Lundgren grundade Vit Päls 2004. Sedan dess har Malmöbandet släppt flera skivor som hyllats för sina udda vardagsrealistiska texter. Nu ska han lära ut sina bästa knep i hur man snickrar ihop textrader och hittar sitt personliga uttryck till nästa generation av skånska textförfattare.

- Man måste ju utgå från sig själv. Jag tror till exempel inte att jag skulle kunna skriva en bra poptext om hur det är att jobba i en gruva, för det har jag aldrig gjort. Men däremot vet jag mycket om hur det är att leva det här livet i den här tiden, vad det nu kan vara, säger han.

Kursen pågår i sex veckor och inleds i början av mars. Inga förkunskaper krävs mer än ett genuint intresse för poplyrik.

- Alla har en personlig historia och något eget att berätta. Sen handlar det om hur man gör det. Om man väljer att skriva det poetiskt så lyssnaren få jobba rejält med hjärngympa eller om man bara ska berätta det bara rakt på. Eller blanda, säger Carl Johan Lundgren.

Carl Johan Lundgrens bästa tips för att bli en bra textförfattare:

- gräv där du står. 

- “Kill your darlings”. Det är så ofta man hittar en tuff formulering, som kanske inte säger så mycket men låter cool. Stryk den och försök hitta andra vägar.

- Lyssna och läs mycket och låt dig inspireras. Var beredd på att inspiration kan komma från märkliga håll. Var öppen.

- Skriv om. Testa olika synonymer och se vart det kan ta texten.

- Framförallt: kom ihåg att du är mer fri än vad du tror. Ofta låser man sig vid att det ska vara på ett visst sätt. Du kan vidga dig.

Hitta fritidskurser

Sök kurser som du kan läsa på fritiden i vår sökfunktion för kurser

Marcus Carlsson
Senast uppdaterad: 10 dec 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Guide: Hitta rätt coachutbildning

Coacherna finns allt oftare i vårt vardagsliv och fler vill utbilda sig till det. Men det är rörigt när man ska leta utbildning. Vi hjälper dig. Sökfunktion: Hitta din coachutbildning Karriärcoach, idrottscoach, lifecoach eller sexcoach. Numera spelar coachen allt oftare en viktig roll i vårt vardagsliv. För att locka fram saker inom oss som leder till det vi eftertraktar som mest – personlig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

Lakrits på kvällskurs – det nya svarta

Har du inget att göra på kvällen? Det senaste inom kursvärlden är after work med olika teman. Här hittar du höstens bästa kurser. Till Medborgarskolan i Stockholm kan man dra med sig kollegerna och gå på lakritsprovning efter jobbet. Enligt Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, är lakrits det nya svarta. – Lakrits är det som gäller just nu, det är jättepopulärt, säger hon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-03

Här lär du dig att bli modell

Är du intresserad av att jobba som modell? Här lär du dig allt om modell yrket, hur det fungerar och vad en modell har för lön.

Läs mer