Fira alternativt på Uplands

Foto: Stock Exchange

Utbytesstudenter, barnfamiljer, äldre, hemlösa, eller helt enkelt de som vill uppleva en annorlunda jul. Alla är välkomna när Uplands Nation alternativa julfirande slår upp dörrarna klockan tolv på julafton.

Joel Teran, 27 är en student med många järn i elden just nu. Samtidigt som han pluggar sista terminen på juristprogrammet i Uppsala organiserar han Uplands nations traditionsenliga alternativa julfirande. Han har själv varit med i fyra år och tycker att det känns bra att jobba på julafton.

– Första året blev jag väldigt positivt överraskad, det är en sådan bra gemenskap och man får chansen att träffa nya människor. Det är väldigt fritt, man kan själv välja vad man vill göra under dagen och det känns bra att jobba för en god sak, säger Joel Teran.

 Uplands Nation öppnar upp sina dörrar på julafton klockan tolv och bjuder det mesta som hör julen till, julbord, Kalle Anka på tv, poesiläsning, körsång, spelmän och lekar för barnen. Och Joel lovar att tomten kommer hitta även hit.

– Det är viktigt att det inte ska kännas som ett soppkök, det här är ett varmt julfirande för alla, som man ska komma till för att uppleva gemenskap.

Många studenter ställer upp och jobbar som volontärer, utbytesstudenter både jobbar och besöker, för att de är nyfikna på att uppleva det svenska sättet att fira jul. Utöver studenter är det många privatpersoner som ställer upp.

– Vi har fått ihop en hel del som ska jobba, många som har jobbat tidigare har hört av sig igen. Men alla är välkomna, säger Joel Teran.

Uplands nations julfirande

Var?
Uplands nation på St Larsgatan 11 i Uppsala

När?
Julafton och juldagen. Julbordet står uppdukat från klockan 12 till 24.

Hur?
Gratis mat och aktiviteter. Under julafton lovas det poesiläsning, körsång, spelmän, Kalle Anka på storbild och lekledare för barnen.

Vill du plugga i Uppsala?

Fråga SYV