07 okt 2021

Han gick i land med FEI

Fredrik Strömbäck gick Sjökaptensutbildningen efter gymnasiet och arbetade i flera år som styrman på ett norskt rederi. Han mönstrade av, började arbeta på Sjöfartsverket och valde att öka de akademiska poängen i sitt CV genom att via FEI FLEX läsa Marknadsekonom DFEI på FEI Företagsekonomiska Institutet. Nu fortsätter han seglatsen mot sin nya landbaserade högskoleexamen.

Att arbeta på sjön är att leva och verka på distans under flera veckor per år. Att välja en utbildning som till största delen sker online torde således vara ett helt naturligt val.

-  Jag kände att jag var sugen på att söka mig mot land eftersom jag ville utvecklas mer och få ett mer socialt arbete, berättar Fredrik Strömbäck. Min utbildning till sjökapten är ganska smal när det kommer till arbeten i land och jag har alltid varit intresserad av marknadsföring. Därför föll valet på en utbildning till Marknadsekonom på FEI.

Fredrik bor i Norrköping och han gjorde en grundläggande analys innan valet föll just på Marknadsekonom DFEI.

– Jag sökte runt på internet och fann att FEI:s utbildning gick att läsa på distans, ett stort plus var även bredden på utbildningen. Kursupplägget passade mig bra och framför allt eftersom den går att läsa till största del på distans.

Vilken roll spelar det att denna utbildning har en akademisk grund?

– Det spelar stor roll eftersom utbildningen får en betydligt tyngre dignitet. Det ger även möjligheten att läsa upp de sista poängen för att få en civilekonomexamen. Jag tror att det ökar mina chanser markant då jag inte bara har erfarenhet av att arbeta med just marknadsföring utan dessutom nu kan visa att jag har en gedigen teoretisk grund att luta mig mot. Jag skiljer mig från mängden genom att ha fräscha kunskaper som nyexaminerad Marknadsekonom med fördelen av att ha praktiserat mina teoretiska kunskaper i mitt arbete under studiernas gång.

Hur har verkligheten levt upp till dina förväntningar på utbildningen?

– Utbildningen har haft stor bredd och jag har i många fall kunnat praktisera mina kunskaper i mitt arbete. FEI FLEX-upplägget har fungerat mycket bra för mig och har varit en förutsättning för att genomföra utbildningen. Kurserna har varit anpassade efter att göras på distans och möjligheten att spola tillbaka och ta del av ett avsnitt igen i efterhand är otroligt bra.

Om någon funderar på att fortbilda sig, men känner att det är svårt att kombinera med jobb och familj; vad skulle du råda den personen?

– Jag skulle rekommendera dem till att välja FEI då jag tycker att det har fungerat bra! Håll kontakt med lärare och förklara din arbetssituation, ibland kan man behöva senarelägga en kurs eller läsa två samtidigt. För mig har familjelivet med barn ibland inneburit att jag fått pausa mitt i en termin. Min erfarenhet är att FEI:s administration är flexibel och anpassar studietakten så långt det är möjligt efter respektive deltagares behov.

Vad hoppas du på ska hända när du avslutat din utbildning och vilka framtidsplaner har du?

–  Jag har redan sett att mina nya kunskaper ger resultat i mitt arbete inom marknadsföring och har i avseende att utveckla detta mer i mitt arbete. Utbildningen har breddat mina chanser för att kunna söka arbeten inom andra branscher inom marknadsföring, ledarskap och försäljning. Framför allt har jag blivit mer värdefull för min nuvarande arbetsgivare.

Är du intresserad av att veta mer om FEI i allmänhet eller det akademiska utbudet i synnerhet? Kontakta Mats Johansson, 08-545 137 90, 070-658 00 90 eller via mejl: mats.johansson@fei.se

FEI:s kurser spänner sig över stora delar av företagsekonomi- och HR-området:

FEI erbjuder kurser som spänner sig över stora delar av företagsekonomi- och HR-området:

- Kortare kurser på 1-5 dagar som startar löpnade under året
- Certifikatutbildningar
- Diplomutbildningar
- Akademiska examensutbildningar, från kortare kurser till hela utbildningar om 180 poäng.

Läs mer om FEI:s akademiska program här: http://www.fei.se/kurser/akademisk-examen

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Var tredje svensk: Jag är bättre än mitt jobb

Var tredje svensk är överkvalificerad för jobbet de har – åtminstone enligt dem själva. I en ny jobbundersökning svarar 34 procent av de tillfrågade svenskarna att de är överkvalificerade för sina jobb. – Jag tror att krisen och den ökade arbetslösheten har fått många att kompromissa med sin kompetens, säger Cecilia Mannheimer, district manager på rekryteringsföretaget Randstad som står bakom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-03

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden.  När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen. På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest ...
Läs mer