Fler vill plugga utomlands

Foto: Johan Palm / Bildarkivet.se

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror.

Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.

– Jag tror att en av anledningarna till ökningen är att de svenska högskolorna har blivit bättre på att informera om utlandsstudier till sina studenter, vi ser en stor ökning av studenter som åker på utbytesprogram, säger Anders Wiberg på Högskoleverket.

Svenskars populäraste länder att studera i var USA och Storbritannien läsåret 2011/12. USA gick om Storbritannien som nummer ett på listan.

– En av förklaringarna kan vara att Storbritannien har ökat sina studieavgifter, men annars är det svårt att ge förklaringar. Det handlar mycket om trender, säger Anders Wiberg.

Efter USA och Storbritannien följer Danmark, Australien, Frankrike på listan, och sedan Spanien och Polen. Studenternas val av länder har förändrats över tid. Under de senaste tio läsåren har Australien, Spanien och Frankrike tappat studenter medan antalet till Polen, Danmark, Kina och Japan har ökar.

De populäraste länderna att studera i

USA                 5150

Storbritannien  5140

Danmark          2000

Australien        1550

Frankrike         1330

Spanien           1320

Polen               1230      

Tyskland            960

Norge                800

Kina                  760

Mer om att studera utomlands

Fråga SYV