Så når du dina studiemål i år

Foto: Linnea Svensson Arbab

Nytt år, nya målsättningar. Sätter du upp tydliga mål och strategier i dina studier för att nå dit du vill? Högskolecoachen Ylva Oscarsson ger konkreta tips på hur du slipar dina studiestrategier för att lyckas. 

– Det är många som kommer direkt från gymnasiet till högskolan, tempot är högre här och många räknar inte med att man behöver studera 40 timmar i veckan. Vissa vaknar inte förrän efter att man har missat de första tentorna, säger Ylva Oscarsson, som är diplomerad coach och programvägledare på Lunds Tekniska Högskola.

Ylva Oscarsson tycker att man ska börja med att skaffa sig överblick över hela sin studieperiod, till exempel tre år, för att få koll på läsperioder, vilka kurser man behöver och hur många poäng man måste ta.  Sedan är det viktigt att sätta upp tydliga och realistiska mål och att tidsbestämma, när målen ska uppnås. Börja med att sätta upp små delmål för att känna att det är greppbart.

Tidsplanering är sedan det mest grundläggande i en god studiestrategi.

– Skissa upp en normalvecka och en önskevecka på hur mycket tid du ska plugga, sova, äta, träna och så vidare. Jämför sedan dessa två och du kommer förmodligen bli förvånad hur stor skillnad det är.

Det finns också tre grundregler för en god studiestrategi.

– Förbered dig ordentligt inför varje kurs och föreläsning, var aktiv på föreläsningar genom att lyssna, anteckna och fråga, och se till att repetera så fort som möjligt inpå, säger Ylva.

Ahmad Hamadeh, 27, från Helsingborg pluggar till dataingenjör på LTH och har coachats av Ylva Oscarsson.

– Coachingen kanske inte lärde mig något helt nytt, men var definitivt en påminnelse om att man behöver planera. Nuförtiden ser jag studierna, träningen och andra engagemang som projekt där jag sätter upp mål och delmål, säger Ahmad Hamadeh.

Så gör du för att nå dina studiemål

Sikta mot dina mål
Det är ditt val att du är här och du bestämmer vad du får ut av det. Vad vill du uppnå? Vad gör du om tre år, om fem år eller om tio år? Vad vill du arbeta med? Vad är du bra på och hur kan du utnyttja dina erfarenheter för att uppnå målen?

Satsa på dina studier
Var aktiv på föreläsningar och övningar, försök ligga i fas med kursprogrammet och lägg tid på repetition varje dag. Se över din studieteknik och planera dina veckor. Se dina studier som ett heltidsarbete och försök hitta en balans mellan studier och fritid.

Se gruppen som en resurs
Bilda studiegrupper och lär av varandra. Sitt kvar efter schemalagd tid och plugga tillsammans. Kom ihåg att ni inte konkurrerar inbördes utan kan dra varandra framåt mot bättre förståelse och högre kunskap.

Källa: Ylva Oscarsson, diplomerad coach på Lunds Tekniska Högskola

Relaterat

Sök högskoleutbildningar

Fråga SYV