Moa kombinerar gymnasiet med musikkarriär

Foto: Christian Gustavsson

18-åriga Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. För Alla Studier berättar hon om kombinationen gymnasieelev och kändis. 

Den skönsjungande och charmiga 18-åringen Moa Lignell blev känd över en natt när hon var med i Idol. Det förändrade hennes vardag markant. Nu varvar hon sina gymnasiestudier hemma i Alingsås med inspelningar och koncerter och i september släppte hon sitt debutalbum Different Path.

Vem inspireras du av och varför?

– Jag har inte någon speciell person som förebild utan blir istället inspirerad av en exempelvis viss låt eller en bra spelning. Jag ser det bra i något och tar till mig av det.

Hur vill du förändra världen?

– Jag vet inte om jag kommer kunna förändra världen, men förhoppningsvis kanske jag kan hjälpa olika människor med mina sånger.

Hur funkar det att ha en karriär och gå i gymnasiet samtidigt?

– Jag har inte lika höga krav på mig själv inom skolan som jag hade förut, nu är det musiken som är i fokus. Men samtidigt är det så otroligt skönt att komma tillbaka till gymnasiet och bara vara privata Moa som går i skolan och har lektioner som alla andra.

Hur ser dina skolkamrater på dig nu när du är kändis?

– Jag kan inte säga att det är precis så som det var förut, innan Idol. Ibland kan jag önska att både de andra eleverna och lärarna var lite mer chill med det. De är ju bara glada för min skull men ibland vill jag bara inte prata om min framtid eller om karriären. Jag vill prata om annat, sådant som man hade pratat om innan jag blev känd.

Känner du ett ansvar nu när du är en förebild för många unga?

– Jag vet att många blir påverkade och jag kan inte annat än att bara vara mig själv. Ansvaret jag känner är att fortsätta vara det, att inspirera andra att vara sig själva.

När, och varför, grät du senast?

– Jag gråter bara när jag ser på filmer där livet liksom rinner iväg och bara försvinner, typ filmen Klick. Då sprutar tårarna.

Har du någon gång tvivlat på dig själv?

– Ja, men det var under en enda kväll, sedan gick det över. Det var när jag sjöng på QX-galan förra vintern. Jag var så sjukt nervös och det var mitt första riktigt stora uppträdande efter Idol. Istället för att vara en i tävlingen, i tryggheten som fanns där, var jag artisten Moa Lignell. När jag satt med de andra artisterna i greenroom började jag tvivla och undrade vad jag gjorde där, om jag verkligen var en artist. Men det gick bra, och dagen efter hade den känslan släppt.

Är du fortfarande nervös inför spelningar?

– Jag kommer alltid vilja vara nervös det är nervositeten som ger pirret i magen inför spelningen. Jag älskar adrenalinkicken jag får av att gå in på scenen.

Men du känns så trygg och säker på scen...

– Jag har alltid sjungit live, på caféer och på gatan. Det har liksom alltid varit jag, min gitarr och live. Jag vill behålla det soundet, och de flesta av låtarna på Different Path är inspelade i bara en tagning.

Om du fick leva om ditt liv fram tills nu, vad hade du då gjort annorlunda?

– När jag var liten ville jag bli tennisproffs, jag spelade mycket då. Jag hade nog spelat mer tennis, och fiskat mycket. Det gillar jag.

Moa Lignell

Ålder: 18 år.

Bor: Alingsås.

Civilstånd: Singel.

Gör: Sångerska, musiker och låtskrivare.            

Aktuellt: Debutalbumet Different Path släpptes i december.

Tjänar: Privat.Utbildningar inom musik

Fråga SYV