De förbereder sig för uniform

Foto: Lisa Björk och Therese Åkerstedt

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär.

De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna. På Skolstaden i Helsingborg finns det populära samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profil SOS.

Fokus är ledarskap och genom att tillbringa hela veckor i fält, agera figuranter i polisövningar, göra studiebesök och få föreläsningar från polis, kustbevakning, tull och försvar får eleverna både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man leder en grupp mot uppsatta mål. Dessutom får de en bra insyn i vad uniformsyrken innebär.

– Jag har alltid velat bli polis och tycker att uniformsyrken är intressant. Sen tycker jag om skogen, och tycker att det känns bra att inte sitta i skolan hela tiden, säger Erika Leo, 17 som tidigt visste att hon ville gå just det här programmet.

Benjamin Carsten, 18 läser också programmet och tycker framförallt att gemenskapen bland klasskompisarna är bra.

– När man ligger ute i fält och ska samarbeta hela tiden lär man känna varandra väldigt bra. Vi bor i tält och umgås 24 timmar om dygnet, säger han.

Magnus Hellborg är samordnare av programmet. Han tycker att det passar en elev som gillar psykiska och fysiska utmaningar.

–Det är viktigt att man har en friluftsgen i sig eftersom vi är ute mycket i skogen. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett pluggprogram, det är ett vanligt samhällsvetenskapsprogram i grunden, säger han.

Liknande program

För den som bor i storstäderna finns Bernadottegymnasiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De erbjuder också Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap och profil mot uniformsyrken.

HItta gymnasieprogram

Fråga SYV