07 okt 2021

De förbereder sig för uniform

Drivs du av fysiska och psykiska utmaningar, tycker om att plugga samtidigt som du inte räds att vara ute i skog och natur? På samhällsvetenskapsprogrammet med SOS-profil lär du dig leda en grupp och får koll på vad uniformsyrken innebär.

De nationella gymnasieprogrammen ser inte likadana ut överallt, det finns många lokala profiler som ger lite extra krydda åt gymnasiestudierna. På Skolstaden i Helsingborg finns det populära samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och profil SOS.

Fokus är ledarskap och genom att tillbringa hela veckor i fält, agera figuranter i polisövningar, göra studiebesök och få föreläsningar från polis, kustbevakning, tull och försvar får eleverna både teoretiska och praktiska kunskaper i hur man leder en grupp mot uppsatta mål. Dessutom får de en bra insyn i vad uniformsyrken innebär.

– Jag har alltid velat bli polis och tycker att uniformsyrken är intressant. Sen tycker jag om skogen, och tycker att det känns bra att inte sitta i skolan hela tiden, säger Erika Leo, 17 som tidigt visste att hon ville gå just det här programmet.

Benjamin Carsten, 18 läser också programmet och tycker framförallt att gemenskapen bland klasskompisarna är bra.

– När man ligger ute i fält och ska samarbeta hela tiden lär man känna varandra väldigt bra. Vi bor i tält och umgås 24 timmar om dygnet, säger han.

Magnus Hellborg är samordnare av programmet. Han tycker att det passar en elev som gillar psykiska och fysiska utmaningar.

–Det är viktigt att man har en friluftsgen i sig eftersom vi är ute mycket i skogen. Men det är också viktigt att komma ihåg att det här är ett pluggprogram, det är ett vanligt samhällsvetenskapsprogram i grunden, säger han.

Liknande program

För den som bor i storstäderna finns Bernadottegymnasiet i Stockholm, Göteborg och Malmö. De erbjuder också Samhällsvetenskapliga programmet med inriktning beteendevetenskap och profil mot uniformsyrken.

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Elever blir olagligt övervakade

Eleverna på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö övervakas med 80 kameror. Olagligt, slår Datainspektionen fast och kräver att en stor del av övervakningskamerorna plockas ner. – Kameraövervakning av den här omfattningen är bara laglig om det går att påvisa att den är nödvändig, säger Erik Janzon, teamledare på Datainspektionen. Redan 2008 ansåg Datainspektionen att skolan kränkte elever ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Djurvård – mer än bara djur

Yrken där man jobbar med djur är poppis och söktrycket är hårt på landets utbildningar till djursjukskötare och veterinär. – Det är många som söker till de här utbildningarna, framförallt kvinnor som är intresserade av att jobba med vård kombinerat med djur, berättar Per Edenhamn, studie- och yrkesvägledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Men att jobba med djurvård är så mycket mer än bar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De gör godast skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer