19 okt 2021

Urban gardener – en het nyhet

2 000 fler platser på yrkeshögskoleutbilldningar i år jämförelse med förra året. "Urban Gardener" är en av de utbilldningar som startar för allra första gången det kommande året.

Yh-myndigheten har nu beviljat de utbildningar som får starta 2013 och början av 2014. 311 utbildningar får starta, vilket motsvarar cirka 8 300 studerandeplatser per utbildningsomgång. Besluten innebär att det totala antalet årsplatser inom yrkeshögskolan beräknas öka med cirka 2 000 mellan 2012 och 2013.

Flest platser har beviljats inom områdena Ekonomi, administration och försäljning, Teknik och tillverkning, Hälso- och sjukvård samt socialt arbete och Data/IT.  Stockholm, Västra Götaland samt Skåne är de län som tilldelas flest studerandeplatser.

En av de helt nya utbildningar som startar under kommande år är utbildningen "Urban Gardener" på Munkagårdsgymnasiet i Varberg. Bo Andersson är utbildningschef på programmet och har precis fått besked att de blivit beviljade stöd när AllaStudier ringer.

Grattis!

– Ja, visst är det kul, speciellt eftersom vi är den enda trädgårdsutbildningen som har blivit beviljad, säger Bo.

Vad handlar utbildningen "Urban gardener" om?

– Vi ska utbilda människor både för den offentliga sidan. det vill säga park, kyrka och bostad och för den nya småskaliga odlingen som blir allt vanligare att  hyresgäster står för inne i städerna. Vi ingår i ett samarbete med Varbergs kommun och Varbergs Bostad AB där det ska byggas 5 nya hyreshus där tanken är att våra elever ska vara delaktiga i att skapa utemiljön.

Är ni den enda utbildningen i Sverige med den här inriktningen?

– Vi kan inte se att det finns någon annan som har någon liknande utbildning.

Här är samtliga beviljade yh-utbildningar:

Sök yh-utildningar

Sök yh-utbildningar i vår sökfunktion

Mer om yh-utbildningar

Studiefakta: Yrkeshögskola - vad innebär det?

Yh-utbildningar som leder till jobb

Yh på distans

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så botar du dina sömnproblem

Så mycket som var tredje student har problem med sömnen. För de flesta kan några små förändringar av vanorna få sömnen i balans igen. Psykologen Helena Kubicek Boyek delar med sig av sina tips. En undersökning som CSN har gjort visar att var tredje student upplever att de har problem med sömnen. Och sömnbrist kan vara ödesdigert för studenten eftersom det lätt leder till att man pluggar förgäves.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet. Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken. – Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Yrkeshögskola: Växande intresse

Det finns platser kvar på yrkeshögskoleutbildningar, även om intresset ökar konstant. Yrkeshögskola vinner mark med den nära kopplingen till näringslivet och stor del praktik. Intresset för yrkeshögskoleutbildningar ökar konstant. – Det verkar vara fler som som har fått upp ögonen för YH-utbildningar, vi har 20 till 25 procent fler ansökningar till våra utbildningar i år i jämförelse med förra åre ...
Läs mer