21 okt 2021

Företagen skriker efter rätt kompetens

Trots den höga arbetslösheten så är bristen på arbetskraft just nu större än någonsin på 2000-talet. Bedömare och politiker pekar ut utbildning som den viktigaste åtgärden för att täppa till det stora gapet mellan antalet arbetslösa och arbetsgivarnas behov av personal.

Gruvarbetare, förskollärare, kockar, sjuksköterskor, läkare, it-personal och civilingenjörer är bara några exempel på yrken där arbetsgivarna letar folk, trots att arbetslösheten bara ökar.

– Det finns för många personer inom vissa utbildningar och för litet intresse för andra utbildningar, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Han nämner läkare som exempel på ett yrke där det skulle behöva utbildas fler. I den andra änden finns yrken som samhällsvetare och journalist, där intresset för utbildningarna är större än efterfrågan på arbetsmarknaden. De lediga jobben hittar helt enkelt inte rätt.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att bristen på arbetskraft, mätt som vakansgrad, aldrig varit större under 2000-talet. På några års sikt förutses brist på arbetskraft inom allt fler yrken på grund av stora pensionsavgångar och genom att det utbildas för få, enligt Arbetsförmedlingen.

– Det löses inte genom ytterligare jobbskatteavdrag eller sänkta arbetsgivaravgifter utan genom tydligt riktade utbildningsinsatser, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talesperson för S.

Arbetsgivarna håller till vissa delar med och betonar rätt utbildning. Spelföretaget Dice märker av den hårdare konkurrensen om arbetskraften. En del av personalen hämtas från yrkesutbildningar som har mycket praktik. De enbart högskoleutbildade har ofta för teoretisk inriktning och är inte lika förberedda för arbetslivet, resonerar Carl Tamleht, rekryteringschef på Dice.

– Jag tror mycket på arbetsmarknadsanpassade utbildningar. Det går att utveckla än mer, säger han. Stora delar av de i dag arbetslösa saknar fullständig utbildning och får allt svårare på en arbetsmarknad som ställer större krav.

– Det är oerhört viktigt att plugga klart. De som inte har någon utbildning alls, de är de grupperna som kommer att få det svårt, säger Håkan Gustavsson.

Men att bara välja inriktning utefter var jobben finns är för enkelspårigt, tycker han.

– Nej, man ska följa sitt hjärta när man väljer utbildning. Däremot ska man veta hur framtidsutsikterna ser ut, det är därför vi tar fram den här informationen.

Bäst framtidsutsikter

Teknikyrken
Datayrken
Läkare
Vidareutbildade sjuksköterskor
Undersköterskor
Dentala yrken
Flertalet byggyrken
Kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsarbete
Flera läraryrken

Källa: Arbetsförmedlingen

Sämst framtidsutsikter

Matroser
Fotografer
Journalister
Vårdbiträden
Lagerarbetare
Försäljare, dagligvaror
Vaktmästare
Försäljare, fackhandel
Informatörer
Fordonsmontörer
Barnskötare
Truckförare
Montörer, metall-, gummi- och plastprodukter
Administratörer och sekreterare

Källa: Arbetsförmedlingen

TT

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plikttrogna lyckas bäst

Pliktkänsla är det enda personlighetsdrag som verkligen leder till framgång, visar forskning. Forskare pekar ut pliktkänsla som det enda enskilda personlighetsdrag som leder till framgång, skriver Business Insider. Plikttrogna personer lyckas bäst i skolan, begår färre brott och förblir gifta längre. Dessutom får de bättre hälsa och lever längre, skriver Paul Tough i sin bok "How children succeed" ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Skapa ditt eget varumärke

Ben bytte bort basketkarriären. Idag har han grundat Sveriges första parfymhus. Vägen till ett eget doftimperium gick via en konstskola. Hitta utbildningarna – sök direkt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Utbildningarna som ger jobb

Inom flera områden kommer det råda akut brist på arbetskraft 2020. Här är listan.

Läs mer