Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet.

– Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggningar i södra Europa dit svenskar söks som dansinstruktörer, underhållare, windsurfinginstruktörer och barnledare för skandinaviska turister.  

Arbetsförmedlingen har just nu cirka 300 ”entertainerjobb” i Italien, Cypern, Grekland och Spanien på sin hemsida. En av dem som sökt sig ut i Europa för att hitta sommarjobb är 22-åriga Janine Kalm. Under två somrar arbetade hon som barnledare på ett hotell i Spanien.

– Det var jättekul och det är en bra erfarenhet som många arbetsgivare här hemma uppskattar, säger hon.

Janine Kalm tror också att en mässa kan vara till hjälp eftersom många svenska ungdomar kanske vill arbeta utomlands men tycker att det verkar krångligt.

– Jag tror att det kan vara en hake att det är mycket som ska fixas men jag tycker inte att man ska se det så, det är värt i slutändan, säger hon.

Så kan du söka:

Den fjärde februari anordnar Arbetsförmedlingen en rekryteringsmässa i Malmö där de som söker ”entertainerjobb” i Sydeuropa får chansen att träffa arbetsgivarna. På mässan i Malmö berättar representanter för arbetsgivarna om sina verksamheter och vad jobben innebär.


De lediga jobben finns i Platsbanken under "Italien", "Cypern", "Grekland", "Spanien" och "Kultur". Skicka in din ansökan med en CV för de jobb du är intresserad av. 


Arbetsgivarna/Arbetsförmedlingen kommer att kontakta de personer som är aktuella för intervjuer den 4 februari eller audition för sångare och showartister den 6 februari. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och blir kallad på intervju i Malmö kan du få resan betald.

Läs mer:

Fråga SYV