Så tycker niorna om skolplikt i gymnasiet

Gör gymnasiet obligatoriskt för att minska ungdomsarbetslösheten. S-förslaget som presenterades i går skulle innebära skolplikt upp till 18 år.

Gymnasieutbildning är en förutsättning för att unga ska få jobb, det menar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och partiets utbildningspolitiska talesman Ibrahim Baylan som ska lägga fram förslaget på partiets kongress i april.

– Utan gymnasieutbildning kommer du bara längre och längre från arbetsmarknaden, sa Stefan Löfven på en presskonferens i går.

Utbildningsminister Jan Björklund avfärdade snabbt Socialdemokraternas förslag som ett luftslott.

– Problemet är att tiotusentals ungdomar varje år hoppas av gymnasiet. En studentexamen kräver hårt arbete och studiemotivation, men man kan inte lagstifta fram motivation, säger Jan Björklund till TT.

Så gott som alla niondeklassare fortsätter till gymnasieskolan. Men en av tio elever hoppar av tidigt under utbildningen, uppger TT.

Metro åkte ut till flera högstadieskolor i Stockholm, Malmö och Göteborg i går och träffade nior där. Många tycker förslaget om obligatoriskt gymnasium är bra, men flera poängterade också vikten av att få välja själv.

– Skolan passar inte alla. Nu är det inte tvång, men de flesta går ändå, säger Magnus Nilsson på Kvickenstorpsskolan i Farsta i Stockholm.

Organisationen Sveriges Elevkårer är kritiska till idén.

– Vi värnar om att gymnasiet ska vara frivilligt. Det betonar elevernas egna ansvar och visar att gymnasiet skiljer sig från grundskolan, säger ordförande Mattias Hallberg till TT.

Att många elever hoppar av är inte bara skolans ansvar, menar han.

– Andra myndigheter, som socialtjänst och psykiatri, måste också ta sitt ansvar, säger Mattias Hallberg.

Enligt S-förslaget ska det finnas fler vägar till gymnasieexamen. Yrkesprogrammen ska få närmare koppling till relevanta branscher och det ska finnas möjligheter att kombinera gymnasiestudier med praktik.

Vad tycker du om förslaget med obligatorisk gymnasieutbildning?

"Jag tycker att gymnasiet ska vara helt frivilligt. Men den som inte vill läsa gymnasiet ska tänka efter. Själv ska jag läsa vidare"

Alexander Dobreva, 15, Möllevångsskolan, Malmö

"Jag tycker det är bra. Det är ingen som frågar nu heller om man ska gå, utan bara vilket gymnasium man ska gå. Det behövs för att få jobb i framtiden"

Samuel Rubinstein, 15, Kvickenstorpsskolan, Stockholm

"Det är inte bra. Man börjar med grunden i grundskolan. Det ska vara ett eget val att bygga vidare på det. Den som är skoltrött ska kunna göra annat"

Hampus Hansson, 15, Kvickenstorpsskolan, Stockholm

Hitta rätt gymnasieutbildning

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV