Studenter utmanar experter och robotar på börsen

Foto: Stock Exchange

Nätbanken Nordnet lanserar en skandinavisk tävling mellan universitetsstudenter, sina egna experter och Nordnet Autotrader - en robot. Team från fyra svenska universitet tävlar med varsin portfölj där de ska förvalta sin startsumma på 100 000 kronor under ett år och få den att växa maximalt.

Nu drar Nordnet igång en studentutmaning i Sverige, Norge och Danmark. Totalt deltar elevteam från nio universitet och högskolor. Utmanarna i varje land ska försöka överträffa sitt lokala börsindex så mycket som möjligt och avkastningen börjar räknas nu och kartläggs under ett år framöver.

– Vi vet att många svenska studenter är väldigt kunniga och framgångsrika på börsen och därför vill vi ge dem en chans att visa upp sina talanger inför en större arena. Det är en unik möjlighet för studenter att få erfarenhet av värdepappershandel och samtidigt visa att Sverige är skandinaviska mästarna på området, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.

– Nu är det upp till bevis, vem kan prestera bäst på börsen under det kommande året - jag, en student eller en robot? Jag kommer att fortsätta med min strategi och räknar med fortsatta konkurrenskraftiga resultat framöver. Allt kan hända ett enskilt år, men jag är tävlingsmänniska och kommer att göra mitt yttersta för att vinna utmaningen, säger Roger Jansson, analys- och allokeringsansvarig på Nordnet och den expert de svenska studenterna utmanar.

De deltagande svenska universiteten är Handelshögskolan i Stockholm, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet, Uppsala Universitet och Internationella handelshögskolan i Jönköping. Utöver att universiteten tävlar sinsemellan och mot Nordnets expert möter de även en så kallad robot, Nordnet Autotrader. Det är ett verktyg som hjälper sparare med teknisk analys och att automatisera handelsstrategier anpassade efter ens egen riskprofil.

Hitta rätt ekonomiutbildning

Sök bland Sveriges alla högskoleutbildningar i ekonomi i vår sökfunktion.

Fråga SYV