08 okt 2021

3 julklappar från och till en student

Snart är julen här. Vad ska du ge och vad ska du få? Här har vi listat tre ypperliga julklappar för studenter - från studenter.

Kandidatkalendern 2012 är en väggkalender med bilder på läkarstudenter.

Erik Hinnerdal 1) Lättklätt för välgörande ändamål

Studenterna som pluggar sjätte terminen vid Uppsala universitets läkarprogram säljer "Kandidatkalendern 2012", en kalender med lättklädda bilder på sig själva. Till skillnad från studentpopulationen inom medicin är samtliga modeller i kalendern män. Överskottet går till Läkare utan gränser.

Betonglyktor med spets. Design: Madeleine Axelsson, Timara Lindell.

2) Praktiskt från praktiska studenter

Axelvärmare av vete, armband i plexiglas eller en lykta gjord av returglas? När industridesign-studenterna i Lund hade sin årliga julmarknad fanns det ingen brist på julklappsidéer och tidningen Lundagård rapporterade om spännande julklappstips. Många studentföretagare går att hitta på nätet. Du kan också hålla utkik efter studentföretag på marknader och mässor i din närhet.

3) Överlevnadspaket

Under hösten har Linnéstudenterna delat ut "överlevnadspåsar" i Kalmar och Växjö till studenter som har det svårt att få pengarna att gå ihop. Toapapper, nudlar, godis och kondomer är några av produkterna i påsarna som gått åt i rasande fart. Mat och annat livsnödvändigt är en utmärkt julklapp till en fattig student.

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Video: 5 tankar om ekonomi

Vill du plugga ämnet som genomsyrar hela samhället? Här får fem personer ge sin syn på hur ekonomin påverkar vår värld. Tips: Utbildningar inom ekonomi Ekonomisk historia Civilekonomprogrammet Per Samuelson
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Så tar du kontroll över studentekonomin

Istället för studieskulder får Martina, 25, lön och kontakter. Hon har två jobb vid sidan om studierna. Martina Strand, 25, tar inte lån från CSN. Vid sidan av ekonomistudierna vid Handelshögskolan i Göteborg har hon två jobb: VD för ett företag i bemanningsbranschen och projektledare för ett inredningsföretag.- Det är absolut något jag kan rekommendera.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-07

Stipendier: Studenternas gömda skattkista

Sköt dina kort rätt så kan stipendier bli en oväntad extrainkomst. I Sverige finns nämligen en uppsjö av fonder och stiftelser som bara längtar efter att bli av med pengar. Här kan du läsa mer om hur du som student går till väga för att söka stependier! 

Läs mer