Här ska kockar lära sig ekotänk

Trenderna att vi köper ekologiskt och lokalt växer för varje år. Men restaurangbranschen har inte hängt med. Det vill Fredrik Adén ändra på. 

I höst är han med och startar en ny vidareutbildning för kockar på Folkuniversitet i Mölndal, Kock inom hållbar gastronomi. Han och Ulrika Hynell, ansvarig för Folkuniversitets utbildningar, menar att det finns ett stort behov av den här kunskapen i branschen.

– Efterfrågan från konsumenter att man ska kunna ställa samma, eller högre, krav på restaurangen man besöker som man ställer i sitt eget val hemma växer. Inte lägre, som det många gånger är i dag, säger Ulrika Hynell.

Fredrik Adén är tydlig med att det är just en vidareutbildning, de som går den ska redan kunna laga mat och ha jobbat i ett restaurangkök. Här handlar det om att förfina sina kunskaper. Trots det kommer en fjärdedel av utbildningen vara placerad i ett kök.

– Då kommer fokus att ligga på egenskapsskillnader på råvarorna. En sallad som är uppodlad i ett drivhus och aldrig haft någon vind på sig smakar på ett sätt, en frilandssallad är hårdare, beskare och smakar mycket mer, säger han.

Halva utbildningen är dock teoretisk, med kurser som rör miljöområdet, att få hållbarhet från inköp till slutprodukt och att välja rätt råvaror ur ett ekologiskt perspektiv.

– Det handlar om att få med hela hållbarhetskedjan. Kan man komma hela vägen från hållbar energi till hållbar avfallshantering – vilken påverkan det kan ha på miljön jämfört med enstaka hushålls val, säger Ulrika Hynell.

Andra yh-utbildningar med kockinriktning som startar 2013

Fråga SYV