19 apr 2013

Föräldraledig? Fixa karriären

Föräldraledighet kan i värsta fall leda till att du blir nedgraderad på jobbet – i bästa fall får du en roligare tjänst och högre lön när du kommer tillbaka. Vad avgör hur det blir?

Sofia Fogelfors är en av alla som just nu befinner sig i detta avgörande skede i karriären. Hon ska snart gå på sin första mammaledighet. Dessutom är hon ny i sin chefrroll som "head of country marketing" på Projectplace, och hon hymlar inte med att hon har haft orostankar.

– Jag har haft många "tänk-om-tankar". Tänk om jag inte hinner sätta en bra plattform för teamet, tänk om min vikarie är mycket bättre än jag, och så vidare...

I sin nya bok "Grattis! En bebis och ett drömjobb" visar karriär- och ledarskapscoachen Emma Pihl hur vi i hög utsträckning själva kan styra hur det går efter föräldraledigheten. Vi kan bana väg för en gyllene comeback – oavsett hur bra vikarien har varit eller vad som hänt på jobbet. Hennes viktigast råd:

– Bestäm dig redan från början för att föräldraledigheten ska bli en karriärtrampolin. Det gäller att vara tydlig med vad du vill komma tillbaka till efter din föräldraledighet och ligga på både före och under tiden.

Här intill ger hon exempel på vad du kan göra.

– Vi lär så mycket av varandra och skapar en riktigt bra roll att komma tillbaka till. Det känns häftigt.

Hon har också varit tydlig för sin chef om sina ambitioner.

– Jag har exempelvis fått godkänt på att gå en kurs under mammaledigheten. Det känns kul och förhoppningsvis kommer den att öka motivationen till att komma taggad till jobbet.

Karriärtrampolinen som kan hjälpa dig

Sätt en lägstanivå
Skriv tillsammans med din arbetsgivare ner din exakta yrkesroll, uppdrag och befogenheter innan du går på ledigheten och skriv under på att du ska få komma tillbaka till en sådan tjänst eller en mer kvalificerad.

Boka uppdateringsdagar
Hör av dig varannan månad under ledigheten så att du är top of mind hos chefen. Varför inte ses över lunchen? Uppdatera dig om nya projekt, omorganisationer och så vidare, för att upptäcka nya möjligheter för dig. Var tydlig med vad du vill.

Förhandla fast du är ledig
Du har rätt att löneförhandla även under föräldraledigheten så att du hänger med i löneutvecklingen. Kom ihåg att du förhandlar din lön även för det jobb du ska göra när du är tillbaka.

Källa: Emma Pihl, författare till boken "Grattis! En bebis och ett drömjobb"

Kristan Borglund
Senast uppdaterad: 19 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-01-08

Han satsar på kompetensen

På TM-group satsar man på kompetensutvecklingen för sina anställda. Eftersom de jobbar inom teknikbranschen behöver de alltid hålla sig uppdaterade. – Det är alltid viktigt att utvecklas för att vara med, säger Mikael Bergqvist, Sverigechef på TM-group.TM-group har kontor i hela Skandinavien och levererar tekniska lösningar till kunder inom finans, callcenter eller säkerhet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-28

Praktik

Att göra praktik på ett företag är ett bra sätt att "få in en fot". Här kan du läsa mer om hur det fungerar med praktik, hur du ordnar praktikplatsen och vad som är viktigt att tänka på! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-13

Här får flest jobb efter examen

Vilka utbildningar ger dig störst chans att etablera dig på arbetsmarknaden? Och vilka yrkesområden har störst behov av högskoleutbildade? Läs mer här!

Läs mer