11 mar 2013

Mingla rätt på jobbdagarna

Arbetsmarknadsdagen är här och det är äntligen dags att träffa potentiella arbetsgivare. Men hur gör man för att få ut mest av dagen och göra ett avtryck? Vi träffar två experter som tipsar. 

Sofia Nordström, Coordinator student relations på Deloitte besöker ofta arbetsmarknadsdagar för att träffa studenter.  Hon tycker att man ska tänka på en arbetsmarknadsdag som ett mingeltillfälle och inte så seriöst som en anställningsintervju.

– Man ska tänka på att ge ett glatt och positivt intryck, gärna ha glimten i ögat och framförallt försöka att vara orädd och verkligen ställa frågor till företaget. Det är bra om man är lite påläst eftersom det gör att man ställer relevanta frågor, vilket leder till bättre diskussioner, säger Sofia Nordström.

En arbetsmarknadsdag är ett bra tillfälle att ”känna av” företaget, det vill säga vilken typ av personer som jobbar där, för att få en bild av om man passar in där. Sofia tycker att exempel på bra frågor till en företagsrepresentant är: ”Hur kommer det sig att du började jobba på företaget?”, ”Vilka egenskaper söker ni hos en kandidat” eller ”Hur ser en vanlig arbetsdag ut”.

Cecilia Anslöv, 22, näringslivsansvarig i Föreningen Ekonomerna vid Stockholms universitet tycker inte att man ska vänta med att besöka företagsevents till slutet av sin utbildning.

– Studenter behöver få skapa relationer tidigt, framför allt de första åren handlar det om att vara nyfiken och skapa sig en tydligare bild av olika företag. Har man en regelbunden kontakt med företag under studietiden är sannolikheten större att det leder till just det jobb som man vill ha, säger Cecilia Anslöv.

Bildtext: Cecilia Anslöv, 22 ansvarar för att skapa mötesplatser där ekonomistudenter och företag träffas, här syns hon på Ekonomernas Dagar som gick av stapeln i onsdags. – Det viktiga är att vara sig själv och att vara nyfiken när man går på en arbetsmarknadsdag., säger hon.

Tips inför arbetsmarknadsdagen

Förberedelser: Ta reda på vilka företag som finns på plats och var de står på mässan. Läs på om företagen på deras webbsidor och fundera igenom vilka frågor du vill ställa till respektive företag. Kolla upp om det finns möjlighet till personliga samtal (kontaktsamtal) och anmäl dig om du vill gå.

Klädsel: Tänk på första intrycket. Det är viktigt att se hel, ren och fräsch ut. Det krävs inte att du klär dig speciellt mycket business, men lämna mjukisbyxorna hemma. Lite extra skoputs på skorna på morgonen och nytvåttat hår är också att rekommendera.

CV: Många undrar om man ska ta med CV eller inte på en arbetsmarknadsdag. Tipset är att uppdatera det och ha det med så om man känner att tillfälle ges från företagets sida kan man visa det och lämna det hos företagsrepresentanten.

Hitta din högskoleutbildning

Sök bland Sveriges alla högskoleprogram och kurser i AllaStudiers sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 mar 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hetaste jobben – och de iskalla

Utbildning är nyckeln. När Arbetsförmedlingen presenterade årets statistik över vilka yrken som kommer att efterfrågas mest framöver kräver de flesta en längre utbildning. Konkurrensen om de lediga jobben ökar - och alla de hetaste yrkena kräver längre utbildning. Hoppet för dem med enbart gymnasieutbildning står främst till kundservicesektorn, och framförallt hotell- och restaurang.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-05

Här är drömjobben

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer