Olivia blev journalist i Washington D.C.

 ANNONS

Direkt efter gymnasiet åkte Olivia Wikström till Washington D.C. för att plugga journalistik och PR. Dessutom gjorde hon praktik på en amerikansk tidning.
– Det var helt fantastiskt, säger hon.

Washington D.C. är inte bara staden där USA:s president Barack Obama bor och verkar. Det är också staden där IBS, International Business School, har en utbildning i Journalistik och PR. På NOVA, ett av östkustens största college, läser du kurser i ett halvår för att sedan göra handledd praktik nästa halvår. Olivia Wikström gick färdigt utbildningen förra året.
– Jag hade precis slutat gymnasiet och ville gärna komma iväg och plugga utomlands. Jag var intresserad av journalistik och IBS hade det här programmet och kunde hjälpa mig komma iväg, säger hon.

När hon först kom dit var fokus helt på föreläsningarna på skolan.
– Jag trivdes bra och lärde mig mycket. Mest av de lärarna som inte hade så strikt läroplan utan som mer berättade om sin journalistkarriär, säger Olivia Wikström.


Boende ordnade IBS och hon delade lägenhet med tre andra tjejer från Sverige. Efter den första terminen var det dags att söka praktikplats. Olivia hamnade på Washington City Paper, en gratistidning som kommer ut en gång i veckan.
– I början fick jag mest kopiera papper och köra dokumentförstöraren men när jag visade vad jag kunde och ville göra fick jag mer ansvar. Jag fick skriva pressreleaser och skötte om en egen kampanj. Jag var mest på marketing-avdelningen men eftersom jag visade framfötterna fick jag även vara på editorial-avdelningen, säger hon.
När hon inte var på föreläsningar eller på jobbet så passade hon på att utforska Washington D.C. samt närliggande städer som New York och Baltimore.
– Staden har jag förälskat mig i allra mest. Det är häftigt att vara i en stad som har stor politisk makt. Man känner sig liten här, säger hon.

Att åka på resan med IBS ser hon som positivt. 
– Jag gjorde det mest för att allt var så lätt. Jag kunde plocka ut vilka kurser jag ville läsa och hjälpte mig med alla papper och visum. Det var mest för mig att bara skicka in dem. De har varit en hjälpande hand, säger Olivia Wikström.

I dag läser hon journalistik på Göteborgs universitet så man kan lugnt säga att praktiken i USA gav mersmak.
– Drömjobbet är att bli utrikeskorre i Washington D.C, säger hon.

Om utbildningen

Skolan NOVA, Nothern Virginia Community College, ligger i Alexandria Virginia.
Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier och leder till 24 amerikanska credits.
Washington D.C. är en av världens aboluta maktcentrea. Här finns Pentagon, Vita huset och Capitolium.
Boendet ligger 15 minuter från centrala Washington.Första terminen är enbart på skolan. Under den andra är det handledd praktik.

Hemsida: www.ibs-education.com 
Telefon: 0771-20 20 80 
Mail: [email protected]  

Om IBS-studiepaket

Detta ingår.
Studierådgivning och handledning
Hjälp med visumansökan
Hjälp med ansökan om bidrag och lån från CSN
Skolavgift (heltidsstudier)
Inkvartering
IBS representant på plats
Betyg, certifikat och diplom
Pre-departure möte
Arbete som IBS Networker

Fråga SYV