Här lär sig studenterna att sko

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Ett gammaldags yrke på väg mot framtiden. I Flyinge förs gamla traditioner vidare till nästa generations hovslagare.

Det bankar och smäller i ett stall i det hästtäta Flyinge strax utanför Lund. I just detta stallet är hästarna utbytta mot brännheta ugnar, glödande järn och tunga hammare. Nästa generations hovslagare övar sig på att smida hästskor. Ett arbete som kräver finess, teknik och ren styrka.

– Jag tycker om att det är ett väldigt fysiskt arbete samtidigt som det kräver mycket teoretisk kunskap, säger Johanna Olofsson, en av studenterna på hovslagarutbildningarna i Flyinge.

Likt de flesta som söker sig till utbildningen har Johanna Olofsson hållit på med hästar hela sitt liv. Att bli hovslagare är för många ett sätt att leva på sin hobby. Men enligt Elin Hannu, programansvarig för hovslagarutbildningarna, är det också ett yrke för framtiden.

– Det är ett hantverk som måste till, det finns inget annat. Så länge vi brukar hästar måste de skos och eftersom det måste vara rätt skoning för individen så går det aldrig att mekanisera helt, säger hon och fortsätter:

– Svenska hovslagarföreningen har cirka 450 medlemmar. Det finns i dag 360 000 hästar i Sverige och man räknar med att en heltidsarbetande hovslagare normalt har ca 100-200 hästar i sin kundkrets. Det finns för få utbildade hovslagare, säger Elin Hannu.

Hitta din Yh-utbildning

Sök bland samtliga Yh-utbildningar i AllaStudiers sökfunktion

Fråga SYV