21 apr 2013

Kurs gav bättre chefer

Ledarskapskurserna hos Företagsuniversitetet ledde till ökad produktivitet, högre säkerhet och bättre chefer.

Vi träffade HR-managern Cecilia Asp på Nynäs som berättade om företagets kompetensutveckling.

På väggarna i entrén till Nynäs reception finns på den ena sidan ett tecknat oljeraffinaderi bestående av de anställdas signaturer och på den andra en pedagogisk illustration som visar vad företagets olja används till. 

– Vi jobbar inte med bränsle, utan raffinerar olja till specialprodukter, förklarar Cecilia Asp, HR-manager på Nynäs, och pekar på den tjocka oljan bredvid däcket i väggmålningen. Företaget har två ben: Nafteniska oljor och bitumen, som bland annat används som bindemedel i asfalt, berättar hon vidare. Företaget har cirka 850 anställda spridda över hela världen, även om de flesta finns i Sverige. Huvudkontoret ligger ett stenkast från Globen och det största raffinaderiet finns i Nynäshamn.

Cecilia Asp arbetar som HR-manager på Nynäs.Nicole Kling

– Första ledets chefer är en utsatt grupp ledarskapsmässigt och de behövde få mer träning i att hantera sin roll, säger Cecilia Asp och tillägger: Det handlade om allt från konflikthantering till att kunna disponera sin tid effektivt och att lära känna sig själv i chefsrollen.

Den stora organisationen innebär att det finns chefer på olika nivåer och ledarskapsutbildningen som togs fram i samarbete med Företagsuniversitetet riktade sig till skift- och depåcheferna, längst ner i hierarkin.

Nynäs huvudkontor ligger ett stenkast från Globen.Nicole Kling

– Sedan vi deltog har vår statistik blivit bättre, cheferna mer omtyckta och engagemanget och förståelsen för säkerhetsarbetet har ökat. Dessutom ser vi att tillförlitligheten har höjts till följd av att avbrotten i produktionen har minskat.
Det hela började med att anställda i Sverige gick kursen, senare fick även medarbetare i Skottland chansen. Trots att det bara har gått ett år sedan den första gruppen chefer deltog utbildningen menar Cecilia Asp att man redan har märkt stora förändringar i företaget.  

– Våra säkerhetstal har de senaste åren varit lite lägre än industristandard och det var en av anledningarna till att vi anlitade Företagsuniversitetet. Säkerhet är en av våra kärnfrågor, eftersom vi håller på med så farliga saker, och ett tydligt ledarskap hänger tätt ihop med hög säkerhet, konstaterar Cecilia Asp och fortsätter:

Fakta

Nynäs har cirka 850 anställda, varav 500 i Sverige, ett flertal i Storbritannien och Belgien och de övriga spridda över hela världen.
Företaget har två huvudsakliga inriktningar: nafteniska specialoljor och bitumenprodukter.
En gång i tiden var företaget svenskt, numer ägs det till hälften vardera av finska Neste oil och venezolanska PDVSA. 
Knappt 50 chefer, både i Skottland och i Sverige, har deltagit i kurserna.
Kursen har varit uppdelad i fyra delar á två dagar plus individuell coachning. 

Nicole Kling
Senast uppdaterad: 21 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Retorikexperten: Lyssna noga

Fredrik Söderquist är studierektor i retorik och vet hur du kan optimera din kommunikation för att komma förbi och fram i karriären. En balans mellan att driva budskapet och vara lyhörd för lyssnarna. Det är vad som utmärker en god talare enligt Fredrik Söderquist. Han är i grunden språkkonsult, men slog in på retorikspåret då han ville få möjlighet att lyfta in språket i ett samhällsperspektiv oc ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-03

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden.  När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen. På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer