Utbildningarna med bäst rykte

Foto: Urban Bråhde

Det är inte lätt att välja bland alla utbildningar som finns. Vi har gått igenom olika rankningar och talat med experter för att försöka lista ut vilka av Sveriges utbildningar som är de bästa.

Civilingenjör

"En av de största utmaningarna jag gjort"

Enligt Uranks teknikrankning är Kungliga Tekniska högskolan, KTH, det bästa lärosätet för dig som vill ha en civilingenjörsexamen. En av studenterna är Sandra Aidanpää, 20, från Grängesberg.

Hon läser andra året till maskiningenjör. Det är en tuff utbildning med långa dagar. För det mesta tillbringar hon minst nio timmar i skolan per dag.

– Att gå här är en av de största utmaningar jag gjort. Men ju längre jag går här desto mer övertygad blir jag om att detta är vad jag vill göra.

I framtiden vill Sandra Aidanpää gärna arbeta med innovation. Något som också lockar är att jobba utomlands.

– Den här utbildningen ger stora möjligheter eftersom det är ett internationellt yrke.

Förutom undervisningen är hon även engagerad i flera studentaktiviteter.

– Vissa säger att Stockholm har dåligt studentliv, men det håller jag inte med om, Jag har aldrig träffat så många intressanta människor.

Socionom: Plugga i Uppsala

En rankning från 2011 gjord av Urank har listat Uppsala universitet som landets bästa socionomutbildning. Framförallt har universitetet enligt rankningen en bra grundutbildning. Deras lärare är näst bäst i landet. Bäst lärare finns på Högskolan i Gävle. Enligt Högskoleverkets rapport (2009) är universitetsutbildningarna i Göteborg, Lund, Stockholm och Umeå bäst.

Journalist: Göteborg är hetast

Enligt Universitetskanslerämbetets utvärdering har utbildningen kandidat i journalistik vid Göteborgs universitet fått högst betyg. Men de stora tidningarna anställer gärna från Mittuniversitetet i Sundsvall.

– De är mest attraktiva bland nästan alla arbetsgivare i branschen, säger verksamhetschefen Tobias Hellström på bemanningsföretaget Marieberg Media.

Systemvetare: Ljus framtid för alla

Universitetskanslerämbetet har bara tittat på en systemvetarutbildning, Luleå tekniska universitet. Den har fått omdömet hög kvalitet, vilket är det näst bästa betyget en utbildning kan få. Enligt Fredrik Möller, pressekreterare på Abersförmedlingen, ser arbetsmarknaden god ut.

– Oftast spelar det ingen roll vilken skola man gått på. Det som spelar större roll är vilken inriktning man valt, säger han.

Frisör: Välj godkänd skola

Branschorganisationen Frisörföretagarna rekommenderar dig som vill bli frisör att välja en av landets godkända privata eftergymnasiala yrkesutbildningar som finns listat på deras webbsida. Det finns även ett hundratal gymnasieskolor godkända av Skolverket. En av dem är Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg. Där gick Julia Persson, som förra året vann Yrkes-SM för frisörer. Hon är mycket nöjd med utbildningen.

Psykolog: Tre orter i topp

Du som vill plugga till psykolog bör enligt Urank söka dig till Uppsala universitet. Enligt dem finns där de bästa studenterna och de bästa lärarna. Haydar Hussein, studentordförande på Sveriges psykologiförbund hänvisar dock till Universitetskanslerämbetets utredning, som kommit fram till psykologiprogrammen i Linköping, Uppsala och Örebro är de som har högst kvalitet.

Civilekonom: Stockholm och Göteborg

Ekonomistudenten.se har utsett Handelshögskolan i Stockholm till bästa utbildningen för civilekonomer. Urank däremot sätter Göteborgs universitet på första plats.

Revisionsföretaget KPMG anställer civilekonomer från alla större högskolor i Sverige.

– Så länge du har gått de kurser som behövs så spelar det ingen roll vilken skola du har gått på, säger Emma Snellman, studentansvarig på KPMG.

Bibliotekarie: 89 procent får jobb

Bibliotekarieutbildning finns i Växjö, Lund, Borås, Umeå och Uppsala. Den i Borås har funnits längst och fick genomgående positiva omdömen i Högskoleverkets senaste utvärdering. Enligt en Alumnundersökning får 89 procent av studenterna jobb efter avslutad utbildning.

På Stockholms stadsbibliotek rekryterar man även personer till bibliotekarietjänster som har annan akademisk utbildning.

Läkare: Karolinska och Lund

Karolinska Institutet i Stockholm ligger på plats 42 i The World University Rankings lista över världens bästa universitet. Uranks lista över bästa medicinrutbildningarna ligger de på på plats två medan Lunds Universitet ligger etta.

Enligt Emma Spak, ordförande i Sveriges Yngre Läkares Förening håller alla svenska läkarutbildningar god kvalitet.

– Vi har inte märkt någon skillnad, säger hon.

Fråga SYV