23 apr 2013

"De levererar kunskap"

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har valt att införa en koncerngemensam   mål- och kompetensstyrningsprocess, RIK.          

För att få hjälp med att implementera detta kontaktade LRF, Mercuri International.
– Det har fungerat jättebra, vi har köpt ledarskapsutbildningar av dem tidigare, så vi vet att de kan leverera kunskap och kvalité, säger Annica Bjurfors, HR-chef på LRF.

Mercuri International kom redan under 70-talet på hur företag på ett effektivt sätt jobbar med kompetens- och målstyrning genom att jobba med resultat, insats och kompetens - RIK. För LRF kändes det självklart att vända sig till Mercuri när de skulle utveckla sin process för kompetens- och målstyrning genom effektiva medarbetarsamtal.
– RIK handlar om arbeta strukturerat med medarbetarsamtal, kompetens och att alla medarbetare ska ha en tydlig bild av det egna uppdraget och hur det bidrar till förverkligandet av LRFs vision av tillväxt, lönsamhet och attraktionskraft, säger Annica Bjurfors.

För att genomföra detta har alla chefer fått gå en utbildning där de lärt sig att genomföra bra och målstyrande medarbetarsamtal med tydlig feedback. Detta har genomförts dels genom workshops och utbildning med mycket träning, där cheferna har fått lära sig målstyra och identifiera kompetens.
– Vi har varit igång i ett år och nu, och cheferna genomför uppföljningssamtal, sätter nya mål och reviderar eventuella planer för året tillsammans med medarbetarna. Senare i år, inför årets lönesamtal hålls det tredje samtalet med förhoppningsvis en bra återkoppling om måluppfyllnad, arbetsprestation och kompetensutveckling. Planen för implementering av RIK som process och förhållningssätt är under tre år, vi räknar med att det tar den tiden, säger Annica Bjurfors.

– I början mottogs den här utbildningsinsatsen med lite motstånd från cheferna, det tog för mycket tid från deras hårt pressade verksamhet. Vid det sista utbildningstillfället hade mycket fallit på plats och många chefer var taggade och ville köra enligt vår nya modell, säger Annica Bjurfors.

Kursledarna från Mercuri International är LRF mycket nöjda med.
– De har fått jättebra utvärderingar så det har varit toppen, säger Annica Bjurfors.

 För att få hjälp med att implementera detta kontaktade LRF, Mercuri International.

Senast uppdaterad: 23 apr 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Två jobb – framtidens nya arbete

Att ha två svar på frågan om vad man gör, krockar med urgamla ideal på den svenska arbetsmarknaden. Men det ger arbetsglädje, hälsa och personlig utveckling, enligt experterna.  – Omväxling är positivt och innebär mindre tristess eftersom arbetet inte blir rutinartat. Med två jobb får man också möta flera olika människor och utveckla olika kompetenser hos sig själv, säger Nina Jansdotter, karriär ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-15

Utbildning för dig som jobbar

Vill du utvecklas på jobbet eller helt byta spår i ditt yrkesliv? Det finns flera sätt att utbilda dig samtidigt som du jobbar. Läs mer här!

Läs mer