08 okt 2021

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips.

Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen att du behöver till exempel en kurs för att utvecklas. Charlie Levin, expert på kompetensutveckling på Unionen ger sina tips på vad du ska tänka på.

Se till att få utvecklingssamtal

– Diskussionen sker oftast under utvecklingssamtalet, så se först och främst till att du får regelbundna utvecklingssamtal. Det kan lätt glömmas bort eller prioriteras inte från arbetsgivarens sida.

Förbered noggrant argument på hur företaget gynnas

– Om arbetsgivaren ska betala är det viktigt att vara tydligt med vad de tjänar på det. Ett bra argument är alltid att arbetsgivare har nytta av att sina tjänstemän kan göra fler olika arbetsuppgifter om någon slutar, blir sjuk eller får ett nytt jobb.

Lyft frågan ofta på jobbet

– Fråga dig själv och dina kollegor: ”När lär jag mig saker?”. De flesta tänker att kompetensutveckling är lika med utbildning, men man kan hitta andra, billiga sätt att lära sig nya saker, till exempel genom att byta arbetsuppgifter med en kollega en dag eller åka ut och träffa leverantörer.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-02-03

Så tar din kompetens dig till nästa jobb

Din kompetens är vad som gör dig anställningsbar på arbetsmarknaden.  När du löneförhandlar eller söker ett jobb är det viktigt att visa vilken kompetensutveckling du fått exempelvis via jobbet och hur du använt det du lärt dig.– Arbetsgivaren vill ha en så färdig produkt som möjligt, säger Barbro Tidemyr, coach på Unionen. På dagens arbetsmarknad tävlar du ständigt med andra om vem som är mest ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Hitta starta eget-kursen

Många är intresserade att starta eget på deltid, visar undersökning. Korta kurser som hjälper i företagandet är därför efterfrågade. Vi hjälper dig hitta kursen. Folkuniversitets mitt-i-karriären-barometer visar att över hälften av alla yrkesverksamma svenskar vill byta jobb och ungefär en tiondel är intresserade av att starta eget på deltid. – Det var tydligt i vår undersökning att många vill sta ...
Läs mer