Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips.

Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen att du behöver till exempel en kurs för att utvecklas. Charlie Levin, expert på kompetensutveckling på Unionen ger sina tips på vad du ska tänka på.

Se till att få utvecklingssamtal

– Diskussionen sker oftast under utvecklingssamtalet, så se först och främst till att du får regelbundna utvecklingssamtal. Det kan lätt glömmas bort eller prioriteras inte från arbetsgivarens sida.

Förbered noggrant argument på hur företaget gynnas

– Om arbetsgivaren ska betala är det viktigt att vara tydligt med vad de tjänar på det. Ett bra argument är alltid att arbetsgivare har nytta av att sina tjänstemän kan göra fler olika arbetsuppgifter om någon slutar, blir sjuk eller får ett nytt jobb.

Lyft frågan ofta på jobbet

– Fråga dig själv och dina kollegor: ”När lär jag mig saker?”. De flesta tänker att kompetensutveckling är lika med utbildning, men man kan hitta andra, billiga sätt att lära sig nya saker, till exempel genom att byta arbetsuppgifter med en kollega en dag eller åka ut och träffa leverantörer.

Relaterat

Fråga SYV