17 maj 2013

Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet.

Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola. Från deltagarens sida är det ett unikt tillfälle att prova på ett toppjobb utan att egentligen vara kvalificerad. Från företagens sida är det en möjlighet att visa vad det moderna näringslivet innebär, säger Staffan Eriksson, ansvarig för Tekniksprånget på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

IBM är ett av de företag som är med i Tekniksprånget och upplever samarbetet med praktikanterna som inspirerande.

– Praktikanterna har tillfört en massa positiv energi och ett lite annorlunda angreppsätt för olika tekniska utmaningar. Den generationen som är födda med teknologin sätter sig mycket snabbt in i olika tekniska utmaningar och hittar snabbt nya sätt att ta sig an dessa utmaningar, säger Jonas Pergament, Partner & Nordic Mobile Solution Leader på IBM.

Kerstin Bergentz, 19 från Lund är en av deltagarna i projektet. Hon praktiserar på IBM där hon bland annat har fått jobba med att utveckla appar.

Det ger en otroligt förmånlig inblick i arbetslivet, att man får ser hur det funkar. Dessutom får vi prata med väldigt många ingenjörer om deras utbildning och vad det har lett till. Innan jag påbörjade praktiken visste jag att jag kanske vill bli civilingenjör, nu vet jag att vill bli civilingenjör och att jag tror teknisk fysik passar mig, säger Kerstin Bergentz.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 maj 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Friskolor jagar nya elever– med allt hårdare metoder

Eleverna blir färre men gymnasierna blir fler. I Skåne blir högstadieelever uppringda. I Stockholm har elever anmält sin utbildning. Antalet elever i gymnasieskolan har minskat med 9 000 sedan förra läsåret. Samtidigt startades 67 nya gymnasieskolor detta läsår, enligt statistik från Skolverket. Vinnarna i konkurrensen om det minskande antalet elever är friskolorna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Nu är det dags för skolstart

100 000 svenska barn ska nu börja i förskoleklass. Men även för de äldre eleverna väntar flera nya lagar och regler. Här är den svenska skolan 2011. Omkring 100 000 barn börjar i förskoleklass nu i dagarna. En av dem är Vincent Almqvist Persson. Men det är inte bara för honom och alla andra sexåringar som mycket nytt väntar. – Det är väldigt mycket som händer inom grundskolan just nu.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nians betyg visar din framtid

Dina betyg i nian spelar en roll för dina framtida val. De kan visa vart du ska bo och vem du kommer att välja som partner. Unga med höga betyg i nian väljer i större utsträckning att flytta till storstäderna efter sin examen. Sofia Tano från Umeå universitet har studerat detta med hjälp av registerdata där hon har gjort en analys av ungas flyttmönster, från deras första flytt fram till de nått 30 ...
Läs mer