Testa toppjobbet efter gymnasiet

Sverige behöver fler ingenjörer. Därför satsar Sveriges näringsliv och regeringen rejält på elever som går naturvetenskapliga programmet eller teknikprogrammet. ”Tekniksprånget” är projektet som innebär att elever får kvalificerade praktikplatser på teknikintensiva toppföretag, direkt efter gymnasiet.

Det här är något nytt i utbildnings-Sverige, att man praktiserar mellan gymnasium och högskola. Från deltagarens sida är det ett unikt tillfälle att prova på ett toppjobb utan att egentligen vara kvalificerad. Från företagens sida är det en möjlighet att visa vad det moderna näringslivet innebär, säger Staffan Eriksson, ansvarig för Tekniksprånget på IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

IBM är ett av de företag som är med i Tekniksprånget och upplever samarbetet med praktikanterna som inspirerande.

– Praktikanterna har tillfört en massa positiv energi och ett lite annorlunda angreppsätt för olika tekniska utmaningar. Den generationen som är födda med teknologin sätter sig mycket snabbt in i olika tekniska utmaningar och hittar snabbt nya sätt att ta sig an dessa utmaningar, säger Jonas Pergament, Partner & Nordic Mobile Solution Leader på IBM.

Kerstin Bergentz, 19 från Lund är en av deltagarna i projektet. Hon praktiserar på IBM där hon bland annat har fått jobba med att utveckla appar.

Det ger en otroligt förmånlig inblick i arbetslivet, att man får ser hur det funkar. Dessutom får vi prata med väldigt många ingenjörer om deras utbildning och vad det har lett till. Innan jag påbörjade praktiken visste jag att jag kanske vill bli civilingenjör, nu vet jag att vill bli civilingenjör och att jag tror teknisk fysik passar mig, säger Kerstin Bergentz.

Fråga SYV