Godaste sommarjobbet

Foto: Urban Bråhde

”Sockerabstinens är meriterande, men inget krav”. Så står det i annonsen för det kanske mest annorlunda – och definitivt sötaste – sommarjobbet i år: Provsmakare hos en godistillverkare.

Sökes: En social godisfantast med vassa smaklökar och glimten i ögat. Finnes: Sommarjobb med obligatorisk provsmakning av hundratals godissorter.
Nu uppmanas alla sötsugna att ladda upp ett Youtube-klipp där de berättar varför just de är Sveriges bästa provsmakare av godis. Bland de sökande kommer en person att väljas ut.

– Personen i fråga blir själva Karamellkungen kan man säga. Som ambassadör för oss ska personen djupanalysera godis, skanna av marknaden efter nya sorter, medverka på demodagar i våra butiker och skriva om sina erfarenheter i Karamellkungens sociala medier, säger David von Laskowski, vd på Candyking som idag annonserar ut tjänsten.

Varje år provsmakas mellan 500 och 1 000 olika godissorter på företaget, och av dem väljs 20-40 sorter in i sortimentet.

– Vi har aldrig gjort något liknande tidigare, men om jobbet fungerar bra kommer vi säkert att fortsätta med det varje sommar, säger Henrik Jacobson, gruppkategorichef på Candyking.

Men kommer godisprovsmakaren verkligen att ha något inflytande, eller är det här bara en pr-grej?

– Absolut inte, det här är kanske den viktigaste rekryteringen vi gjort någonsin. Personen i fråga ska både vara en ambassadör utåt men även välja ut några av de godissorter som vi ska lansera nästa år – och kanske även namnge dem. Så det är inte bara pr, säger David von Laskowski.

Fler annorlunda sommarjobb

• Bo på en paradisö
35 000 personer sökte vad som annonserades ut som ”världens bästa jobb” – att bo på paradisön Hamilton och blogga om test av lyxhotell och stränder. Mannen som anställdes sa dock efteråt att det inte var fullt så slappt. Men annonsen från Queenslands turistbyrå blev en snackis och pr-succén var ett faktum.

• Vakta robotgräsklippare
I fjol annonserade Husqvarna ut tjänsten som gräsklipparvakt i Rålambshovsparken i Stockholm under rubriken ”Sveriges slappaste sommarjobb”. Arbetet gick ut på att i sju timmar om dagen sitta i en solstol och vakta en robotgräsklippare. Lönen för tre veckors arbete var 16 000 kronor.

Mer om sommarjobb

Fråga SYV