Hon lär eleverna att spara

Vera-Linn Karlsson på Ung Privatekonomi med en bunt böcker om privatekonomi
Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Informatören Vera-Linn Karlsson åker runt till svenska gymnasieskolor och föreläser om sparande och privatekonomi i ett skolprojekt.

Obetalda snabblån ökade med 62 procent hos Kronofogden förra året, och ungdomars andel ökar. För att råda bot på okunskapen om hur man sköter sin ekonomi har privatekonomi fått mer plats i samhällskunskapsundervisningen på gymnasiet. Men det räcker inte tycker Ung Privatekonomi som reser Sverige runt i ett skolprojekt för att föreläsa om lån, sparande och pension.

”Hur kan man bli rik?” är första frågan som informatören Vera– Linn Karlsson slänger ur sig till publiken på Vipeholmsskolan i Lund. Efter att det konstaterats att det är lika stor chans att vinna storkovan på en trisslott som att bli påkörd av ett tåg, koncentreras föreläsningen istället på hur man får kontroll på sin privatekonomi, och olika sätt att spara.

Det viktigaste som jag vill kommunicera är att man ska ha ett mål och en budget, att börja planera sin ekonomi. När man har koll på det kan man börja titta på att spara i aktier och fonder, säger Vera-Linn Karlsson.

Natalie Sperlbauer, 18 och Evelina Frick, 18 går båda på Turism & hotellprogrammet på Vipeholmsskolan i Lund. De har hört talas om en del som gås igenom under föreläsningen men har inte haft kontroll på saker som aktier, obligationer och inkasso.

Jag förstår vikten av att göra en budget och ha koll på vad alla småutgifter går till, säger Evelina Frick som just fått se en uppställning på vad årskostnaden blir om man dricker kaffe ute på café två gånger i veckan.

Skolprojektet går ut på att låta unga informatörer besöka gymnasieskolor för att hålla föreläsningar om privatekonomi och sparande.

– Vi tycker det behövs en oberoende part som sprider kunskap om sparande. Enligt en undersökning som vi har gjort tycker 69 procent av Sveriges befolkning att det borde vara obligatoriskt att lära sig om sparformer i skolan, berättar Anna Flygare, verksamhetschef för Ung Privatekonomi.

Tips om du vill spara

Sätt upp mål

Har man något konkret att jobba mot är det mycket lättare att spara.  Sätt upp ett mål och en tidsram, till exempel ”Jag ska åka till Thailand i februari 2014” så blir det mycket lättare att spara.

Gör en ekonomisk plan

Jobba med att göra månadsbudget. Det finns massor av appar för att hjälpa dig med din budget. Använd en app så har du alltid din budget med dig i telefonen. Exempel på appar är: Handy Budget, Smart Budget och Lyxfällan v2.

Ha koll på småutgifterna

Försök att undvika impulsköp, dra inte ditt kort i onödan! Ha koll på småutgifter som kaffe, luncher ute, det är de som äter upp din budget. Men det är också viktigt att unna sig något ibland så lägg in utgifterna i din budget!

Vill du jobba med ekonomi?

Fråga SYV