Plugga tio dagar – jobba på lyxbåt

Foto: Urban Bråhde

Slutat gymnasiet och vill ut och se världen? För den som vill sticka ut i konkurrensen om jobben utomlands finns korta yrkesutbildningar som ger kontakter och kunskaper. Helena Hammarström gick en utbildning till stewardess och fick direkt jobb på en segelyacht i Karibien.

Tiden när svenska ungdomar åkte till Norge för att rensa fisk och tjäna bra pengar är förbi för länge sedan. Just nu förmedlas många jobb till unga svenskar på call center i Barcelona, olje- och gasindustrin i Skottland och till kryssningsfartyg berättar Anders Nyhagen, EURES-rådgivare på Arbetsförmedlingen i Malmö, som hjälper svenskar att hitta jobb i Europa.

Generellt kan man säga att ju mer utbildning man har desto lättare är det att få jobb överallt i Europa. Det är också så att instegsjobbet är lättare att få i andra europeiska länder än i Sverige, till exempel i Köpenhamn eller London, säger Anders Nyhagen.

För den som vill in i en viss bransch kan en kort yrkesutbildning vara en bra inkörsport. Malin Linder driver Swedish Yacht Crew School som erbjuder korta intensiva utbildningar där man förbereds för att jobba på lyxbåtar runt om i världen. 

– Är man lite äventyrlig, duktig på att bemöta människor, kan ta order och är beredd på att jobba hårt så är det här en perfekt bransch. Man får träffa människor från hela världen och kan spara mycket pengar eftersom man tjänar bra och har mat och logi betalt, berättar Malin Linder.

Helena Hammarström, 20, fick jobb tio dagar efter att utbildningen avslutats. Nu är hon nyligen hemkommen från Karibien där hon har jobbat på en segelyacht det senaste halvåret.

– Det är en lite osynlig värld för oss svenskar men man kan säga att det är som att jobba på ett flytande hotell. Utbildningen ger bra inblick i branschen och är ett stort plus på CV:t när man söker jobb, säger Helena Hammarström.

Sofie Gauw, 19, går just nu Stewardess-utbildningen på Swedish Yacht Crew School i Stockholm.

– Den här utbildningen är annorlunda än andra marina utbildningar jag har gått. Vi fokuserar på hur man behandlar gästerna, vilket är centralt när man jobbar på yacht, säger Sofie.

Korta utbildningar som leder ut i världen:

Yacht Crew
Swedish YCS håller utbildningar i Stockholm och i Antibes i södra Frankrike. Utbildningarna till Steward/stewardess är 10 dagar, och 5 dagar till Deck-hand och Chef. Du lär dig hur man bemöter gäster med höga krav på service, hur arbetet fungerar på en båt, servering och tvätt men också etik och moral, alkohol och droger.

Bartenderutbildning
Det finns flera svenska bartenderskolor, till exempel Barskolan Academy och The European Bartender School, som har korta bartenderutbildningar – både i Sverige och utomlands. Utbildningarna är ofta ca 4 veckor långa och du behöver inte ha några förkunskaper.


Reseledarutbildning
Reseledarutbildning hålls främst av charterbolagen själva, till exempel Apollo och Ving där de som antas till utbildningen också får en anställning som reseledare i regel. Det finns också fristående företag som arrangerar reseledarutbildning, till exempel Service & Co och Cat of Sweden.

Fråga SYV