Golnaz bytte mål mot mening

Foto: Kristofer Hedlund / Metro Karriär

Golnaz utsågs till en av näringslivets mest lovande ledare. Men när karriärklättrandet blev allt bytte hon mål mot mening.

När Golnaz Hashemzadeh som 20-åring utsågs till kårordförande för Handelshögskolan i Stockholm 2002, blev hon den första kvinnan med utländsk bakgrund på posten.

– Det blev väldigt uppmärksammat. Det var en underlig känsla, för trots mitt biologiska kön och mina iranska rötter är jag inte uppfostrad varken till kvinna eller invandrare. Jag har givetvis mötts av både rasism och sexism, men jag har aldrig sett det som att det har med mig att göra. Det är ”isternas” problem, inte mitt.

Familjen Hashemzadeh flydde från krigets Iran när Golnaz var tre år. Att hon skulle prestera och göra något av den frihet och möjligheter som fanns i Sverige var självklart. Resultatet blev toppbetyg från Handels och uppmärksamheten kring kåruppdraget rönte fantastiska möjligheter. Hon startade konsultfirma och det blev internships och positioneringar i bland annat Silicon Valley och New York. Goldman Sachs utnämnde henne till en av näringslivets mest lovande unga ledare. Men när livet levs i 200 knyck måste du någon gång sakta in, och när Golnaz slog av på takten insåg hon att hon rusat åt fel håll.

– Själva karriärklättrandet hade blivit målet. Allt kändes meningslöst. För vad betyder prestationer om de inte skapar något mervärde? Är det så jag tackar mina föräldrar och samhället för min frihet och mina möjligheter? Genom att vara olycklig?

Svaret var nej. 2009 började hon att skriva på sin första bok ”Hon är inte jag”, inspirerad av den egen uppväxten. Tillsammans med affärsmannen Per-Olof Söderberg startade hon i samma veva den ideella organisationen Inkludera Invest som stöttar sociala entreprenörer.

– Vi scoutar organisationer som arbetar mot utan- förskap eller grupper som riskerar att hamna där. Vi stöttar dem och ger råd om hur de kan bygga upp en långsiktig ekonomi.

Ett exempel är organisationen Maskrosbarn som stöttar barn till psykiskt sjuka och missbrukande föräldrar.

– Det finns institutioner så som socialen som ska ta hand om sådana här frågor. Men de människor som är bäst lämpade att stötta är de entreprenörer som haft samma erfarenheter. Engagemanget och lösningarna växer bland gräsrötterna.

Vad tänker du om du ditt karriärskifte i dag?

– Att jag är med och skapar något istället för att klättra.

Hitta utbildningar

Utbildningar med inriktning mot social entreprenör

Vill du förbättra ditt ledarskap? Sök bland ledarskapskurser

Fråga SYV