Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Foto: Stock Exchange

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad.

SFS bostadsrapport visar att studenter i nio av de granskade studentstäderna inte kan räkna med en bostad under höstterminen. Endast fyra av 32 studentstäder kan erbjuda ett boende inom en månad.

– Det är en oroväckande men väntad utveckling. Byggandet av studentbostäder prioriteras helt enkelt inte, säger vice ordförande Erik Pedersen. 

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har även granskat de "bostadsgarantier" som 15 av studentstäderna utlovar. De utlovade garantierna varierar kraftigt i både standard, villkor och kontraktsform.

– En bostadsgaranti ska garantera ett tryggt och långsiktigt boende inom rimlig tid, annars kan det inte kallas bostadsgaranti. I många fall är den utlovade bostadsgarantin helt enkelt falsk marknadsföring, säger SFS vice ordförande Erik Pedersen.

Bostadsläget på olika orter

GRÖNT: Bostadsgaranti, erbjuder studentboende inom en månad
Härnösand
Karlshamn
Skellefteå
Trollhättan

GULT: Erbjuder studentbostad någon gång under höstterminen
Borlänge
Borås
Eskilstuna
Falun
Gävle
Halmstad
Helsingborg
Jönköping
Kalmar
Karlskrona
Karlstad
Kristianstad
Norrköping
Skövde
Sundsvall
Visby
Västerås
Östersund
Örebro

RÖTT: Kan inte erbjuda studentboende under hösten
Göteborg
Linköping
Lund
Luleå
Malmö
Stockholm
Umeå
Uppsala
Växjö

    Fakta: SFS

    Sveriges förenade studentkårer, SFS, granskar varje år bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. Studentkårerna och de största studentbostadsförmedlarna i respektive stad kontaktas och bedöms efter ett antal kriterier. SFS kriterier är framtagna för att garantera studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela studietiden.

    Fråga SYV