Plugga smart – höj betygen

Foto: Privat

Robert de Meijere gick ut gymnasiet med toppbetyg men tycker själv inte att han pluggade speciellt mycket. Nu har han gett ut en guide i hur man pluggar effektivt.

Det handlar inte om att vara smart, utan om att plugga smart. Alla tror att man måste antingen vara geni eller ge upp hela sin fritid för att lyckas, men jag vill få ungdomar att inse att alla kan lyckas genom att plugga smart.

Det var under sista året på gymnasiet, när alla var som mest skoltrötta som Robert de Meijere bestämde sig för att skriva boken.

Jag fick många frågor från kompisar om hur jag lyckades få så bra betyg. Innehållet i boken grundar sig på mina egna erfarenheter och har vuxit fram över tiden. Jag har pluggat i snitt två timmar om dagen, men har utvecklat en effektiv studieteknik.

Guiden finns nedladdningsbar på nätet och innehåller sex olika delar; motivation, planering, studieteknik, framträdanden, genvägar" och träning, kost & sömn.

Skolan är en chans man får bara en gång i livet och min bok riktar sig till alla som vill ha ett visst betyg genom att lägga ned så lite tid som möjligt.

Roberts tips för att höja betygen

Planera istället för att prioritera
Ta vara på all den tid när du ändå inte gör någonting annat på. Resvägen till skolan, håltimmar, reklampauser på TV. "Jag har pluggat i snitt 2 timmar om dagen när jag gick i skolan, men bara hälften av den tiden satt jag hemma och pluggade." Lär dig att planera och utnyttja dagarna effektivt.

Plugga inte länge, plugga ofta
Många korta studiepass med mycket repetition är nyckeln. Ska du lära dig ett antal sidor i en bok, läs så långt du hinner på 20 min. Under tiden som du läser stanna upp då och då och sammanfatta vad du precis läst, så du ser att du verkligen förstår. När du läst i 20 min tar du en paus i 5 min och efter den repeterar du kort vad du läst, innan du läser vidare.

Läs på innan lektionen
Ta 5-10 minuter om dagen innan lektionen  för att bekanta dig med ämnet. Bläddra igenom sidorna lite, skumläs texten, titta på bilderna, läs rubrikerna och bildtexter. Istället för att du lägger lektionstiden på att bara ta till dig all ny information så kan du använda den till att bearbeta och få en förståelse.

Mer om att höja gymnasiebetygen

Fråga SYV