12 maj 2016

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt.

Sökfunktion:

Hitta din ledarskapsutbildning

Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för allmänheten och det sista håller på att ställas i ordning.

10 000 besökare väntas under tre dagar. Att Georgi, 36, skulle hamna just här var ingen självklarhet. När han för tolv år sedan var på väg att avsluta sin civilingenjörsutbildning vid Uppsala universitet fanns det ingen given plan att klättra till Sveriges IT-topp.

– Men samtidigt som jag höll på att bli
klar med mina studier började jag och en kompis jobba på ett företag som höll på med talteknologi. Då tyckte jag att det var en möjlighet, jag var mer fascinerad av teknikens möjligheter än tekniken i sig. Vi hade bland annat en tjänst som läste upp mail i mobilen. Det var ju bra när du körde bil. Jag tänkte inte så mycket på vad jag skulle göra om tio år.

Marknaden var tuff. Georgi skrattar när han tänker tillbaka på IT-branschens mer eller mindre lyckade projekt, som den taltjänst som SJ använde sig av, där du kunde berätta för en dator vart du skulle åka.

– Den hade svårt att skilja på Sala och Uppsala...

Så småningom blev det aktuellt med styrelseuppdrag innan Georgi efter två år lämnade företaget för större aktörer.

– Bland våra kunder fanns Tele2, MTG och Kinnevik, så det var den vägen jag tog mig in där. En ren slump egentligen.

Det blev dryga fem år på Kinnevik, där han jobbade med produktledning och försäljning. Det följdes av uppdrag som marknadschef och vd för Bredbandsbolaget, och konsumentchef på Telenor där han jobbade fram till han tillträdde som vd på Dustin i augusti 2012. Ett gediget CV för vem som helst som suktar efter en karriär inom telecom och IT. Och Georgi Ganev konstaterar att det onekligen gått fort uppåt de senaste fem åren.

Hur mycket har du tackat nej till genom åren?

– Jag tackade nej regelbundet eftersom jag trivdes där jag var. Jag ville inte gå från utan till någonting. Jag har hela tiden haft en ambition att ta ett större ansvar, men det gäller att göra ett bra avtryck där du är just nu.

Dustin omsätter över fem miljarder varje år. Det är ett stort ansvar. Har du aldrig varit rädd för att ta nästa steg?

– Jo det har jag oftast varit, det gäller att ha respekt för en ny utmaning. Men jag är trygg i mitt ledarskap och är ganska bra på att få människor att leverera i team. Det är någonting du utvecklar över tiden. Jag lägger nog 80 procent på rena ledarskapsfrågor och resterande på det mera operativa. Huvudutmaningen är att få folk att känna att de vill göra saker för bolaget, inte att de är tvingade till det.

Hur identifierar du en bra chef?

– Många ställer frågor om rollen, titel, och lön vid en anställningsintervju men väldigt få frågor om vem chefen är som person. Vänd på det. Om den potentiella chefen blir obekväm kan du se det som en varningssignal. Om personen tycker det är positivt är det oftast ett bra tecken. Var noga när du väljer chef och se till att det är någon som kan utmana dig och tror på dig, så att du kan utvecklas.

Cilla Bäcklund
Senast uppdaterad: 12 maj 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Bli en effektiv nätverkare

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hittar nyckelpersonerna? Vi frågade Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet. Undersökningar visar att hela 70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Micael Hörberg, professionell nätverkare och föreläsare i ämnet nätverkande säger ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-21

Fler vill plugga och jobba heltid

Vill du ta en kurs men samtidigt fortsätta att jobba? Då är du inte ensam. Fler efterfrågar utbildningar med undervisning på tider som gör att man kan behålla sitt heltidsjobb. Som en följd av efterfrågan ökar Folkuniversitetet antalet diplomutbildningar, där undervisning sker 1-2 kvällar i veckan.

Läs mer