18 okt 2021

Mitt-i-karriärister ratar chefsjobb

Varannan person som befinner sig mitt i karriären är intresserad av att byta jobb. Men chefsskap prioriteras lågt.

Folkuniversitetets undersökning som gjorts i samarbete med YouGov visar att det mitt-i-karriäristerna söker i yrkeslivet är nya kunskaper, personlig utveckling, högre lön och bättre balans mellan jobb och fritid. Hela 58 procent funderar på att byta jobb.

Under semestern har vi tid att fundera på om vi vill förändra något på jobbet.
Vi har varit nyfikna på att ta reda hur tankarna går hos dem som befinner sig mitt i karriären, säger Mona Lanneskog, marknadschef på Folkuniversitetet i Stockholm.

Trots att det är så många som har en önskan att byta jobb, är det få som gör något åt det. Endast 14 procent uppger att de aktivt söker nytt jobb och den  vanligaste anledningen att inte fler söker sig vidare är att de inte vet vad de vill jobba med (31procent).

Det som gäller för mitt-i-karriäristerna är att lära sig nya saker (50%) och fortsätta sin personliga utveckling (49%). En dryg tredjedel upplever att det är svårt att känna inspiration på jobbet (35%) och nästan lika många ser den rådande teknikutvecklingen som en utmaning (31%). Att många (66%) av de tillfrågade är intresserade av att gå en utbildning eller läsa en kurs är därför föga förvånande. Områdena som lockar är främst teknik (22%), tätt följt av personlig utveckling (19%).

Just IT-relaterade kurser är väldigt populära. Att hålla sig uppdaterad samt lära sig nya program är ett sätt att bredda sin kompetens. När det gäller personlig utveckling erbjuder vi bland annat kurser i personlig effektivitet och kreativitet & idéutveckling, säger Mona Lanneskog.

Hitta kursen som tar dig framåt

Är du mitt i karriären och vill hitta kurser som som gör att du utvecklas på jobbet eller i karriären? Sök i utbildning.se:s kurssök för yrkesverksamma.

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-09-04

Så hittar du din rätta roll på jobbet

Frida Olsson älskar när den ena dagen på jobbet inte är den andra lik, när hon måste tänka nytt hela tiden – gärna utanför ramarna – för att lyckas med en större utmaning. Då kan du tänka dig hur hon kände sig på sitt tidigare jobb. Jobbet var att dagarna i ända skicka ut fakturor. – Jag var helt slut på energi när jag kom hem på kvällarna, trots att jag hade både kolleger och chef som var jätteb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-19

"Den bästa utbildningen"

På kärnkraftverket OKG är det viktigt att alla system fungerar och underhålls på rätt sätt.  Därför såg Andreas Hagman, underhållschef på OKG, till att boka en utbildning hos Teknikutbildarna.– Det är den bästa utbildningen jag gått. Jag har mycket nytta av det i mitt dagliga jobb, säger han. Teknikutbildarna är ett av Sveriges största utbildningsföretag inom teknik och är mycket populära bland ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Guide: Ledarskapsutbildning

Vilken kurs passar bäst för att främja din chefsutveckling? Vi har gjort en kartläggning av vilka ledarskapsutbildningar som finns. De mest centrala frågorna du bör ställa dig när du väljer en utbildning inom ledarskap gäller studieform, inriktning och upplägg. Studieform – Vill du gå en ledarskapsutbildning på högskola, yrkeshögskola eller genom en privat utbildningsarrangör?
Läs mer