07 okt 2021

Alla ska få rätt till komvuxutbildning

Regeringen vill stärka rätten till vuxenutbildningen genom att ge alla rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

Regeringen anser att individens möjligheter att gå vidare till högre studier behöver öka. Därför aviserar regeringen i kommande budgetproposition att rätten till kommunal vuxenutbildning ska stärkas. Alla ska ha rätt att läsa in grundläggande och särskild behörighet till högskolan.

- Vi tar bort återvändsgränder när vi ger alla rätt att läsa in högskolebehörighet. Vi ger också nya möjligheter till de som väljer en ny yrkesbana, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Vissa kommuner erbjuder redan i dag möjligheten att läsa in högskolebehörighet till alla som till exempel hoppat av gymnasiet av olika skäl, men de har ingen skyldighet att göra det.

Enligt utbildningsminister Jan Björklund kommer kommunerna att få höjda statsbidrag för att genomföra reformen. Regeringen förhandlar med Sveriges Kommuner och Landsting om frågan och presenterar därefter lagförslag som kan börja gälla från januari 2017.

Mer om komvux

Så funkar Komvux

Höj betygen genom prövning

Vägledningscentrum svarar på frågorna

Sök Komvuxutbildning

Sök komvuxutbildning i AllaStudiers sökfunkion

TT

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Lärling – mitt i smeten

Johanna Leidvik spenderar en dag i skolan, fyra på sin arbetsplats. För den som snabbt vill lära sig ett yrke, är lärlingsutbildning genom Komvux ett alternativ. Efter två veckor orienteringskurs på skolan går man direkt ut på en arbetsplats. – Det som är bra är att du är i verkligheten från början, du får direkt förståelse för vad yrket innebär. Du måste jobba i tempo från dag ett och får det rät ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga och bli eftertraktad

Vill du säkra ett framtidsjobb utan att behöva gå en lång universitetsutbildning? Det finns platser på YH-utbildningar redan i höst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-18

Komvux på distans, individanpassad utbildning

Lisa studerar på distans på NTI-skolan. Det finns över 250 kurser att välja mellan, man kan välja studietakt själv och det är CSN-berättigat. Här är Lisas tankar om studierna på distans!

Läs mer