Så ska stressade elever slappna av

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen.

I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont.

– Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skolan samtidigt som de ska göra andra aktiviteter, idrotta och festa. De blir som ett ekorrhjul, säger Camilla Håkansson, kurator på Katedralskolan som är den skola i Lund med störst andel stressade elever.

I en ny rapport till Utbildningsnämnden i Lund beskriver skolorna förebyggande åtgärder. På Katedralskolan använder man sig nu av Act – ett program för att lära stressade elever att slappna av och hantera problem.

— Stressen är ett verkligt bekymmer. Vi ska försöka omdisponera resurser så att så många som möjligt kan delta i Act, säger Kennet Flennmark, rektor på Katedralskolan.

På individnivå tror Camilla Håkansson att man måste jobba med självkänslan för att komma åt problemets kärna.

– Många har ett stort självförtroende men känner sig obetydliga och obekräftade. De måste lära sig att sätta upp realistiska mål, säger hon.

Läs också

Hitta utbildningar

Gymnasium

Fråga SYV