18 okt 2021

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen.

I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont.

– Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skolan samtidigt som de ska göra andra aktiviteter, idrotta och festa. De blir som ett ekorrhjul, säger Camilla Håkansson, kurator på Katedralskolan som är den skola i Lund med störst andel stressade elever.

I en ny rapport till Utbildningsnämnden i Lund beskriver skolorna förebyggande åtgärder. På Katedralskolan använder man sig nu av Act – ett program för att lära stressade elever att slappna av och hantera problem.

— Stressen är ett verkligt bekymmer. Vi ska försöka omdisponera resurser så att så många som möjligt kan delta i Act, säger Kennet Flennmark, rektor på Katedralskolan.

På individnivå tror Camilla Håkansson att man måste jobba med självkänslan för att komma åt problemets kärna.

– Många har ett stort självförtroende men känner sig obetydliga och obekräftade. De måste lära sig att sätta upp realistiska mål, säger hon.

Läs också

Utbildningar i stresshantering

Så undviker du studiestressen

Fredrik Stjernström

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Guide: Så går gymnasievalet till

Nu är det dags att söka till gymnasiet. Ska du bli cirkusartist, matematiker eller tolk? Här hittar du alla viktiga datum, länkar och tips. OBS! Tänk på att noga kolla just din kommuns datum eftersom de skiljer sig beroende på var i Sverige du bor. Testa dig själv Test: Vilket gymnasieprogram passar dig? Läs mer om antagning & ansökan till gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Kändisar vikarierar på gymnasium

Den här veckan tas ett nytt grepp i kampen mot lärarbristen. Svenska kändisar överraskningsvikarierar på gymnasieskolor runt om i Stockholmsområdet. Sverige är i stort behov av lärare, speciellt inom ämnesutbildningar som naturvetenskap och teknik. I media diskuteras dagligen lösningar på hur vi måste förbättra skolan, men vi talar sällan direkt till ungdomarna -­‐ våra framtida l ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Nytt gymnasium lockar till teknik

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst.

Läs mer