21 okt 2021

Många hoppar av lärlingsutbildning

Intresset för gymnasieskolans nuvarande lärlingsutbildning är svalt. Dels är det färre som börjar som lärling, dels är avhoppen stora, visar en rapport från Skolverket.

Antalet lärlingar i årskurs 1 var i våras nere på 1 800 – en halvering på tre år. Bland dem som började på lärlingsutbildningen hösten 2011 hade 40 procent hoppat av året därpå. Många av dem började i stället på ett "vanligt" yrkesprogram. Kvalitetsbrister, dåligt rykte och uteblivet stöd från flera branschorganisationer kan vara några förklaringar till att elever väljer bort lärlingsutbildningarna, enligt Skolverket.

Regeringen har aviserat en ny form av lärlingsutbildning, där eleverna blir anställda och de aktuella företagen får ett kraftigt höjt statsbidrag.

Fakta lärlingsutbildning på gymnasiet

Lärlingsutbildningen infördes på försök 2008 och blev permanent i och med gymnasiereformen 2011.

Andelen elever som går ett yrkesprogram som lärling är marginell, och var i våras nere på 5,1 procent. Den kull som började som lärling läsåret 2012/13 bestod av 1 854 elever.

Hösten 2012 hade 177 skolor i landet lärlingsutbildning, med i snitt 12 lärlingar var. Av de skolor som har relativt många lärlingar dominerar de fristående Praktiska och Yrkesgymnasiet.

Källa: Skolverket

Läs också

Fakta: Lärlingsutbildningar

Sökes: 10 000 till fastighetsbranschen

Lärling på komvux:

Direkt från lärling till Michelinkrog

Stockholm TT/AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-02-15

Skolverket i ny rapport: Svenska elever blir allt sämre

Under de senaste 20 åren har svenska grundskoleelever blivit allt sämre, visar en rapport från Skolverket. Främst har eleverna hamnat efter när det gäller kunskaper i matematik och i andra naturvetenskapliga ämnen. I rapporten går det att läsa att svenska elevers resultat i internationella utbildningsstudier som PISA och PIRLS försämrats markant under de senaste 20 åren – både i jämförelse med and ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Bästa tipsen när du ska välja program

Gymnasieantagningens chef ger sina bästa tips till årets nior inför valet. Charlott Andersson är chef på gymnasieantagningen och delar gärna med sig av sina bästa råd til ldig osm går i nian och nu ska välja din framtid. Till att börja med, säger hon, ska du tänka över dina intressen för att hamna så rätt som möjligt, men också e var du har dina bästa möjligheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-20

Nytt gymnasium lockar till teknik

Allt fler teknikföretag väljer att starta egna gymnasier. Ett är Mälardalens tekniska gymnasium, som slår upp portarna i höst.

Läs mer