11 nov 2013

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till.

Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?  Alla får sitt lystmäte när mässan Kunskap & Framtid öppnar i veckan.

Kom till mässan för att inspireras och ta del av ett brett utbud där allting är samlat på en plats. Mötet med representanter och elever från olika utbildningar ger en så mycket bättre bild av en utbildning än att söka på till exempel internet, säger Hanna Wedin, mässansvarig för Kunskap & Framtid.

Mässan är öppen torsdag till lördag och visar alla de möjligheter som finns till eftergymnasial utbildning samt kopplingen mellan utbildning och arbetsliv.

Ett nytt spännande inslag på mässan i år är ett kreativt torg där nio skolor som erbjuder utbildningar inom konst, design, hantverk och modevisar upp sig och vilka karriärmöjligheter som finns inom området.

Många fastnar i att konst är något man inte kan leva på. Vi vill istället fokusera på att en kreativ utbildning är en väg till karriär och att kreativa personer söks i framtiden, säger Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.

På det kreativa torget kommer det finnas en scen där bland annat H&M kommer prata om vilken kreativ kompetens de söker, man får se hur en scenkostymör jobbar med historiska underkläder och konstnärer berättar hur de lever på sin konst.

Tips inför mässbesöket

Förbered dig
För att få ut så mycket som möjligt av mässbesöket är det viktigt att titta igenom utställarlistan, förbereda frågor och prioritera vilka utställare som är viktigast för dig att prata med.

Ta med någon att bolla med
Det är bra att ta med en kompis eller en förälder som känner dig väl och som också kan vara med och ställa frågor. Efter mässan är det bra att ha någon att diskutera den information du har fått under mässan.

Gå in gratis
Alla elever (upp till 25 år) kan få gratis biljetter från sina lärare eller studie- och yrkesvägledare. Se till att skaffa en biljett från dem så går du in gratis.

Mässan har öppet 14-16 november 10-16

Hitta utbildningen

Har du inte möjlighet att besöka mässan? Hitta alla utbildningar i AllaStudiers sökfunktion

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 11 nov 2013

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Serietecknaren Sara Granér:"Fan på rätt ställe kan betyda mycket"

Tidigare i år släppte hon sitt andra seriealbum. Nu tar hon examen som översättare. Sara Granér arbetar ständigt med språket. Tre dagar innan valet till Sveriges riksdag är torget öde när Socialdemokraternas talare griper mikrofonen. Ingen verkar ta notis om vad hon säger: ”…och om tre dagar ska de rödgröna vinna valet”. Längst fram vrålar en ensam tjej ”JA!” och höjer näven i luften.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så når du dina studiemål i år

Nytt år, nya målsättningar. Sätter du upp tydliga mål och strategier i dina studier för att nå dit du vill? Högskolecoachen Ylva Oscarsson ger konkreta tips på hur du slipar dina studiestrategier för att lyckas. – Det är många som kommer direkt från gymnasiet till högskolan, tempot är högre här och många räknar inte med att man behöver studera 40 timmar i veckan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-03-05

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna. Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer