Ställ frågor i vår gymnasiechatt

Nu är det snart dags att välja till gymnasiet! Har du frågor som kräver svar? På vår gymnasiechatt kan du ställa frågor till studie- och yrkesvägledare under hela perioden fram till valet.

Måndag 9 december öppnar vår chatt som vänder sig till alla som ska välja till gymnasiet. Chatten kommer att  ha öppet varje måndag och tisdag klockan 19 till 20 alla veckor fram till och med vecka 8, förutom jul- och nyårsveckan.

Fem studie- och yrkesvägledare från olika platser i landet svarar i chatten,  gemensamt är att de alla har jobbat mycket med frågor inför gymnasievalet och har lång erfarenhet som vägledare.

  Jag tycker om att stötta människor i olika situationer och jag vill gärna nå ut till många människor. Därför ville jag vara med i chatten, säger Lise-Lotte Hellbom som till vardags jobbar på Futurumskolan i Bålsta.

Arne Höglin från Carlssons skola i Stockholm tycker att chatten kan vara ett extra bra forum eftersom bra studie- och yrkesvägledning inte alltid finns tillgänglig på skolorna.

– Tyvärr finns det elever som inte får den hjälp de skulle behöva av utbildade studie- och yrkesvägledare. Jag vill vara med och hjälpa genom den här chatten, säger Arne Höglin.

Gå direkt till chatten (öppnar måndag 9 december)

Chattvägledarnas tips inför gymnasievalet

Lone Johansson, Bergaskolan i Limhamn, Malmö

"Var ute i god tid och utnyttja den kompetens som studie- och yrkesvägledaren har. Ta reda på mycket om alla program, man måste veta vad man väljer bort för att känna sig lugn. Tänk också att du är unik, det som passar din kompis passar inte säkert dig"

Svarar i chatten: 9,10, 16 och 17 december

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Arne Höglin, Carlssons skola/Aspuddens skola, Stockholm

"I storstäderna handlar det ofta om att välja rätt skola, där jag tycker att man ska ringa in och skala bort. Fråga dig själv vilken typ av miljö du trivs bäst i, om du vill till en liten eller stor skola, kommunal eller friskola. Fundera också på resvägen, hur lång tid du kan tänka dig att spendera på att pendla"

Svarar i chatten: 7, 8, 13 och 14 januari

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Malin Petersson, Ronnebys kunskapskälla

"Våga lita på dig själv och dina drömmar. Det är inte så lätt att särskilja köksbordsdiskussionen och det du är programmerad till, från vem du egentligen är. Ta reda på fakta genom att prata med yrkesverksamma eller individer som har kunskap/erfarenhet inom det område du är intresserad av och värdera sedan informationen utifrån ditt eget perspektiv och dina egna värderingar."

Svarar i chatten; 20, 21, 27, 28 januari

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Lise-Lotte Nordh Hellbom, Futurumskolan i Bålsta

"Läs på och gå på Öppet hus för att känna av om atmosfären på skolan passar dig. Prata med föräldrar, kompisar och andra om olika yrken och vad som passar dig. Glöm inte att vara realistisk, du ska både tycka om och klara av utbildningen"

Svarar i chatten: 3, 4, 10 och 11 februari

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Johan Wennerström, Trönningeskolan och Fyllingeskolan, Halmstad

"Titta speciellt på yrkesprogrammen. Det finns vissa yrkesprogam som är unika på gymnasiet och där det kan vara svårt att skaffa kompetensen senare i livet. Du kan få grundläggande behörighet på alla yrkesprogram, sedan kan det fattas något för att få särskild behörighet till vissa högskoleutbildningar, men systemet är uppbyggt på ett sånt sätt att man ska kunna läsa in det lätt på till exempel komvux eller tekniskt basår”

Svarar i chatten: 17, 18 februari

Fråga SYV