21 mar 2016

Lysande utsikter – Specialistsjuksköterska

Cina Burman går tredje terminen på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning vård av äldre. Hennes kunskaper gör henne mycket attraktiv på arbetsmarknaden – men tyvärr syns det inte i lönekuvertet.

Redan 1990 tog Cina Burman sin sjuksköterskeexamen men det var inte sista gången hon satte sig i skolbänken.

– Jag tycker om att studera och gick en tvååriga utbildning men håller nu på att läsa till en magisterexamen. Det är bra att förkovra sig och hålla hjärnan i trim men det är snarare av nyfikenhet än för pengarna, säger hon.

Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning av äldre, på Sophiahemmet Högskola i Stockholm, innebär att hon nu läser på en avancerad nivå.

– Det är otroligt mycket ny kunskap, ny syn på åldrande och nya teorier. En specialiserad sjuksköterska får möjligheten att tänka bredare i sitt yrke.

Abetsmarknaden ser väldigt bra ut även om arbetsgivare oftast inte vill betala högre lön för den högre kunskapen.

– Det finns hur mycket jobb som helst. Det ploppar in jobberbjudanden hela tiden. Jag är utbildad omvårdnadshandledare och inom taktil massage också vilket gör mig ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Cina Burman.

Snabbkoll: Vårdbranschen

I Arbetsförmedlingens rapport "Var finns jobben" som visar vilka kompetenser som är mest efterfrågade under första halvan av år 2014, är både läkare och vidareutbildade sjuksköterskor med på listan över yrken med störst brist på arbetskraft. Inom just äldrevården är det under två procent av de som jobbar som är specialistsjuksköterskor.

Så når du dit:

För att utbilda dig till läkare eller sjuksköterska behöver du läsa på högskola. Det finns även YH-utbildningar som leder till jobb inom vården. Specialistsjuksköterska, Tandsköterska och Medicinsk sekreterare är tre yrkesgrupper där det kommer att finnas mycket jobb under de närmaste åren.

Rickard Lindholm
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sex års studier för att förstå vädret

Martin Hedberg är fysikern som blev officer och meteorolog. Idag håller han föredrag och har utbildningar om klimat- och väderfrågor. – Alla vet att väder finns, men tänker kanske inte på hur konkret påverkan det har på oss. Vädret påverkar vår energi, säkerhet och ekonomi. De senaste dagarnas snöfall har gjort vädret särskilt påtagligt för många svenskar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lätt att få jobb som GU-student

Så många som 90 procent av studenterna vid Göteborgs universitet har jobb ett par år efter examen. Det visar en färsk studie. 79 procent av de före detta studenterna vid Göteborgs universitet har heltidsjobb. Det visar en undersökning från universitetet, som presenterades i går. De svarande tog examen någon gång mellan 2003 och 2007 och har läst antingen kurser och program.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Linnea lever sin musikaldröm

Linnea Larsdotter Mikkelä sökte till muskallinjen på New York Film Academy, och kom in direkt. Nu, efter examen, gör hon så många auditions hon bara kan. Här är hennes tips för att lyckas. Linnea Larsdotter Mikkelä är uppvuxen i Trelleborg men befinner sig just nu i New York.  Hon bestämde sig tidigt för att satsa på musikalbranschen. –      Jag var med i min första u ...
Läs mer