07 okt 2021

Slipp pluggstressen i jul

För studenter rivstartar oftast året med en tentaperiod i januari, vilket kan göra det svårt att slappna av under julledigheten. Psykologen och studietekniksexperten ger tips på hur du hittar balansen i jul.

För högskolestudenter kan julledigheten vara en stressig period eftersom terminen inte slutar förrän i januari och de avslutande tentorna ligger direkt efter ledigheten.

Vanligtvis brukar vi åka till Finland med familjen över jul men eftersom jag fick reda på att det ligger en hemtenta så tätt inpå ledigheten den här terminen så kändes det bättre att stanna i Stockholm i år, säger Linda Lindström, 20, som läser till en kandidatexamen i kriminologi vid Stockholms universitet och just nu tar kurser i etnologi.

För att lyckas nå avslappning under julen tycker Kirsti Tellas, KBT-psykolog att man ska planera tydligt.

­Bestäm dig innan för vilka dagar du ska vara ledig och vilka du ska plugga, det ger ett inre lugn.  När du väl är ledig gör saker du mår bra av, ha roligt, träffa människor du vill träffa och gör sådant som får dig att koppla av, säger Kirsti Tellas, KBT-psykolog och lärare på Psykologutbildningen vid Lunds Universitet.

När man sedan har sina pluggdagar tycker Kirsti att man ska göra en tidsplan på vad man ska uppnå varje dag och att man ska planera även sina pauser.

Var noga med att planera hur långa pauserna ska vara och försök att utnyttja dem på ett bra sätt, ta en promenad för att ta vara på dygnets ljusa timmar, träna gärna på morgonen eller mitt på dagen eftersom du blir mer fokuserad mentalt efter fysisk aktivitet.

Lasse Lindhagen är föreläsare i studieteknik vid Malmö Högskola och träffar många studenter som presterar som bäst först när man ser deadline tydligt.

Det är många som behöver den yttre pressen för att lära sig ”på riktigt”. Bygg in ett antal hårda deadlines för dig själv innan ledigheten och lägg över det på en yttre faktor för att behålla pressen på dig själv. Involvera föräldrar, syskon eller studiegruppen så att du känner att du inte kan se dem i ögonen om du inte håller deadline, säger Lasse Lindhagen.

Han tycker inte att man behöver oroa sig om man inte har förstått allt i kursen när man tar ledigt.

Det är okej att inte fatta allting när man går på julledighet, det är fortfarande 3 veckor kvar till tentan. Var medveten om att det du håller på med är förmodligen det svåraste du kommer att göra i hela ditt liv, och du behöver inte förstå allting på djupet, bit för bit. Har du satt dig in i helheten innan ledigheten så brukar förståelsen komma innan tentan, det är en levande process, säger Lasse Lindhagen.

Linda Lindström tycker att hon har ganska bra koll på allt inför julen.

– Jag har hunnit läsa rätt bra innan ledigheten, och har gått på föreläsningar och seminarier i skolan, så jag har fått en rätt så bra överblick. Jag räknar med att jag ska kunna vara ledig i alla fall en eller en och en halv vecka.

Tips för att plugga effektivt

Träna på att skriva
Glöm inte träna på det som faktiskt mäts på tentan, hur duktig du är på att skriva. När du har en fråga utttryck dina svar skriftligen och inte bara göra en djupdykning i hjärnan för att kolla att informationen finns där. Annars finns risken att man kör fast på tentan.

Använd bilder
Forskning visar att visuella associationer är det som ger starkast minnen. Gör mindmaps där du ritar eller bildgoogla efter bilder som du associerar till det du läser. Ju mer uppseendeväckande bilder, desto bättre för minnet. Det vill säga ska du komma ihåg Karl Marx, välj en bild av Donald Trump där tupén blåser av.

Pomodoro-tekniken
Här handlar det om att det är timern istället för antal sidor som bestämmer hur länge du ska läsa.  Sätt mobilen enligt principen 25-10-25-10-25-30 dvs plugga i 25 minuter  tills klockan ringer. Ta paus 10 min. Detta gör att du håller dig pigg och att korttidsminnet orkar med.

Källa: Lasse Lindhagen, föreläsare i studieteknik vid Malmö Högskola

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

Hon förverkligade sina drömmar: "Flest coola filosofer vid Berkeley"

Åsa Andersson lyckades bli antagen till drömutbildningen i Kalifornien. Där lärde hon sig mer än hon kunnat ana. Idag är hon lektor i filosofi, jobbar med affärsutveckling och är på väg att starta upp sitt eget konsultföretag. - Det började egentligen rätt tidigt, jag visste redan i högstadiet att jag ville plugga i USA. Jag spelade bordtennis och funderade på om jag kunde åka på ett sportstipendi ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-29

Toppstudenter blir lärare

Teach for Sweden är projektet där toppstudenter från landets universitet får möjlighet att utbilda sig till lärare och jobba på speciellt utsatta skolor. Nu söker man ledartalanger som vill göra skillnad. Fram till 2020 finns ett behov att rekrytera 50 000 behöriga lärare och inom ämnena Matematik, NO och Teknik är bristen på behöriga lärare akut redan i dag.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här hoppar flest av

Trycket på högskoleplatser är högre än någonsin. Men nästan 30 procent hoppar av sin utbildning redan under första terminen vilket kostar lärosätet, samhället och studenten stora pengar. – Avhopp är problematiskt på många olika sätt. Lärosätet får inte sina pengar för utbildningsplatsen, samhället förlorar på att utbilda en individ som inte kommer jobba inom området och studenten förlorar private ...
Läs mer