Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Foto: Gustav Hugosson

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val.

Hitta rätt i gymnasiedjungeln

Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel?

– Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte passar mig eller på ett program där jag inte gillar kurserna. Jag vet att man kan byta, men det känns såklart skönast om det blir rätt från början, säger Alexandra Gummesson Kuylenstierna, 15.

Maria Konkéll är studie- och yrkesvägledare på Klara Södra gymnasium i Stockholm och möter varje höst elever som känner att de har valt fel skola eller gymnasieprogram.

– Kompisval är inte helt ovanligt, man väljer samma program eller skola som ens kompis. Sedan upptäcker eleven att han eller hon inte alls är någon naturvetare. Det är viktigt att att man sätter sig in i vad det innebär att studera på programmet, säger Maria Konkéll.

Hon råder elever som upptäcker att de blir missnöjda med sitt gymnasieval att kontakta sin studie- och yrkesvägledare och prata igenom valet.

– Om man kommer överens om att valet verkligen är fel måste man själv kontakta den skola som som man vill byta till och höra om det finns en plats ledig. Det är lättare att byta skola i början av en termin, säger Maria Konkéll.

Gymnasievalet – så funkar det

Valet
Under januari-februari väljer Sveriges blivande gymnasieelever program. Under april-maj finns det möjlighet till omval och den slutliga antagningen är klar i slutet av juni.

Omvalet
Bland nybörjarelever på nationella program hösten 2011 hade 9 procent bytt program ett år senare. Motsvarande andel bland nybörjare på introduktionsprogram var 41 procent.

Fråga SYV