Lunds universitet bäst på att locka masterstudenter

Foto: Bildarkivet

Fyra av de fem mest sökta masterutbildningarna i Sverige finns vid Lunds universitet. Det visar den senaste antagningsstatistiken från Universitets- och Högskolerådet.

970 personer sökte landets populäraste masterutbildning "International Marketing and Brand Management" vid Lunds universitet. Universitets- och högskolerådets statistik över ansökningar till master- och magisterutbildningar 2014, visar att fyra av fem av de populäraste masterutbildningarna finns vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Lunds universitet och Ekonomihögskolan är duktiga på att läsa av vad som är intressant utbildning för studenter och näringsliv. Vi följer noga utvecklingen i övriga världen och vi vet att MSc-program i management är mycket efterfrågade. Vid Ekonomihögskolan har vi dessutom många andra masterprogram som är attraktiva för att man som student får bra jobb när man är klar med sina studier, säger Kristina Eneroth, prorektor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

En stor andel av masterstudenterna kommer från utlandet, där Lunds universitet rekryterar framgångsrikt.

– Vi har ca 50 procent internationella studenter och 50 procent med svensk utbildningsbakgrund. Den blandningen är det inte så många andra lärosäten som kan matcha.

Det nya programmet som startar för första gången i höst vid Ekonomihögskolan i Lund, Master's in Management blev direkt ett av de mest populära.

– Det gäller att veta vad företag och studenter efterfrågar. Det är vanligt i dag att man vill kombinera en examen som t ex civilingenjör eller jurist med en ekonomutbildning och då passar en ettårig utbildning i management bra. Man får helt enkelt bra jobb när man är klar, säger Kristina Eneroth.

De populäraste Masterutbildningarna

  1. International Marketing & Brand Management, master (Lunds universitet).
  2. International Development and Management, master (Lunds universitet).
  3. Folkhälsovetenskap, master (Lunds universitet).
  4. Global hälsa, magister (Karolinska Institutet).
  5. Management, magister (Lunds universitet).
  6. Finance and Accounting, specialization in Corporate Finance or Investment Management (Handelshögskolan i Stockholm).
  7. Science Programme in Development Studies, master (Lunds universitet).
  8. Folkhälsovetenskap, master (Umeå universitet).
  9. Bank och finans/finansiell ekonomi, master (Stockholms universitet).
  10. MBA-programmet på halvfart (Blekinge tekniska högskola).
Fråga SYV