07 okt 2021

7 av 10 studenter pressas att dricka

Man förväntas dricka alkohol i studentsammanhang. Det upplever sju av tio högskole- och universitetsstudenter enligt en ny undersökning.

Många förknippar studentliv med alkohol. I IQ:s undersökning svarar var tredje student att de har avstått från att delta i studentaktiviteter för att de inte tänkt dricka.

– Varför ska jag hänga med till puben de gånger jag inte dricker? Visst kan jag vara där nykter, men det är inte så roligt om alla andra dricker alkohol. Fast det är inget problem för mig, säger Nathalie Gyulanszky, 21, som pluggar ekonomi på Södertörns högskola.

– Det pratas mycket alkohol, så det är klart att det finns ett tryck att man ska dricka. Samtidigt är puben bra på att erbjuda alkoholfria alternativ, säger kurskamraten Fredrik Lemmetty. 

I mars drar IQ igång en satsning för en sundare alkoholkultur inom studentlivet. Bland annat ska man arbeta med information och utbildning av ansvariga för studentpubarna

– Först ska vi undersöka hur det ser ut på olika lärosäten, och sen kommer vi att utgå från studenternas behov och intressen, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har sökt bidrag från Allmänna Arvsfonden för att kunna vara med och arbeta med projektet.

– Vi vill satsa helhjärtat för att förändra bilden av att ett aktivt studentliv hör ihop med alkohol. I dag går kårerna miste om studenter som inte tilltalas av den dryckeskultur som många gånger finns, säger Erik Arroy, ordförande SFS.

Så svarade de

Har du upplevt att det finns en förväntan att dricka alkohol inom studentlivet på ditt universitet/högskola?

Ja, flera gånger 34 %

Ja, någon gång, 37 %

Nej, aldrig 25 %

Vet ej 4 %

Forskare: Studenter riskerar att slås ut

Alkoholforskaren Sven Andréasson menar att studenters drickande snarare är åldersbundet än beror på studentmiljön.

– Men självklart finns inslag där som är starkt kopplade till alkohol, säger han.

– Huvudgrejen är att man är i en ålder då det är naturligt att träffas och umgås kring alkohol. Samtidigt finns det inslag i studentlivet, till exempel nationsfester, som många förknippar med drickande, säger Sven Andréasspm, aöloholforskare och professor i socialmedicin.

Han tycker att universitet och högskolor har ett ansvar för studenters drickande i skolsammanhang.

– Skolor och tillståndsmydigheter behöver ställa höga krav på tillståndsgivning, serveringstider och hur serveringen går till. Nationerna måste ha en genomtänkt alkoholpolicy och tillämpa den. Risken är annars stor att många studenter slås ut av alkoholen.

Alkoholexpertens tips för dig som vill ta det lugnt med alkoholen

Bli inte överrumplad
Var kreativ och tänk ut vad du ska svara om någon frågar varför du inte dricker.

Gå inte dit
Man kan välja att undvika tillställningar där det dricks mycket alkohol.

Du som ändå vill dricka: planera ditt drickande
Ha en tydlig bild av hur kvällen ska bli. Drick långsamt.

Läs också

Välkomna till ert nya liv, studenter

Så mår du bra i ditt nya studentliv

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Mimmi Epstein

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Kår och nation

Demokrati och fest, två begrepp som är djupt rotade i den svenska folksjälen. På kår och nation får du båda, i ett paket. Alla svenska högskolor och universitet måste tillåta studenterna att påverka sin utbildning och studiesituation. Alla studenter vid Sveriges högskolor och universitet är därför representerade vid lärosätets beslutande organ av en kår. Vissa lärosäten har också nationer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår. Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt. Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Dåliga betyg men talang?

Du har möjlighet att komma in på drömutbildningen även om du har dåliga betyg.  Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Läs mer