07 okt 2021

Bo på skolan – höj kreativiteten

Värme och kreativitet. Det är så folkhögskoleeleverna Annie Johansson, Maria Camacho och Björn Eriksson sammanfattar sitt internatliv på Fridhems Folkhögskola.

Annie Johansson, 23, Maria Camacho, 22 och Björn Eriksson, 23 bor sedan i höstas på Fridhems folkhögskola i Skåne, som är Sveriges största folkhögskoleinternat.  Att bo på skolan är en viktig del av folkhögskolans studiemiljö, och på Fridhem bor alla skolans elever här, om man inte har en giltig anledning till något annat.

–Internatet har en stor pedagogisk roll för folkhögskolorna då det ger tid och utrymme för personlig utveckling tillsammans med andra. Man både studerar och bor med andra vilket utvecklar den social förmågan - man kan fortsätta diskussionerna även efter skoltid. Kreativa processer behöver heller aldrig vara bundna till lektionstid eftersom man har tillgång till skolans lokaler och resurser dygnet runt, dvs ateljéer, verkstäder, idrottshallar och bibliotek, säger Agneta Wallin, studievägledare på Folkhögskolornas Informationstjänst.

Att bo tillsammans har mest fördelar, tycker eleverna.

Här finns så mycket gemenskap och värme, man kommer varandra jättenära och det finns alltid någon att prata med, säger Maria Camacho, som liksom Annie Johansson bor i enkelrum med egen toalett och stort gemensamt kök.

De flesta på skolan går kreativa utbildningar inom till exempel konst, teater, musik, något som även färgar vardagen på skolan.

Här finns kreativitet överallt, känner man sig trött är det alltid någon annan som har något på gång, säger Annie Johansson och berättar om att eleverna anordnar aktiviteter för varann efter skoltid som vernissage och musikcafé.

Nyfikenheten växer för andra konstformer, jag har börjat med fotografering under det här året och det känns jättekul, säger Maria Camacho, som går teaterlinjen.

­Om det är något som leder till osämja är det städningen.

– Vissa elever kommer direkt från att bo hemma och alla har olika uppfattningar om vad ”rent” innebär, säger Björn Eriksson.

Folkhögskoleinternat i Sverige

  • 101 folkhögskolor har internat med totalt 6832 bäddar
  • Skolorna ligger ofta på landsbygden i vackra omgivningar.
  • Du som väljer att bo på internat betalar för kost och logi. Ett riktvärde för kostnaderna är 4 500 kr/månad.
  • Till vissa folkhögskolor kan du ta med barn och på en del kan du också få barnomsorgen ordnad på skolan.
  • Ett fåtal internat tillåter husdjur.

Hitta folkhögskoleutbildningen

Sök bland samtliga folkhögskolekurser i Sverige

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga till dövblindtolk – jobba på frilans

Vill du jobba med människor, lära dig ett annorlunda språk och göra något utmanande? För en dövblindtolk är ingen dag den andra lik. Vad gör en dövblindtolk? - En dövblindtolk tolkar genom taktil tolkning så att personen ”känner” språket istället för visuellt teckenspråk. Man berättar vad som händer, var man befinner sig, vilka som är där och i vilket sammanhang – så kallad syntolkning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Ta med barnen på sommarkurs

”Busiga och vilda broderier”, "Kreativt skrivande" och ”Coachande ledarskap” är exempel på de sommarkurser man kan läsa på folkhögskolan. För den som vill göra något annorlunda och utvecklande på semestern finns alla möjligheter – med eller utan barn. Sök bland alla sommarkurser på folkhögskolan Fridhems folkhögskola i Svalöv är en av de folkhögskolor med störst kursutbud i sommar.
Läs mer