14 okt 2021

Han skriver 2,0 av gammal vana

Snart dags för högskoleprov! Inspireras av Olle Nässén som har fått 2,0 inte bara en utan flera gånger.

Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet.

– Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in. Då fick jag bara 1,5.

Olle gav sig inte utan skrev igen – och andra gången, under sista gymnasieåret, fick han 2,0.

– Det var en kick för självförtroendet. Jag skulle kunna välja vilken utbildning jag ville i stort sett. Det är ju fantastiskt smidigt att möjligheten finns i stället för att läsa upp en massa betyg.

Olle började plugga till apotekare men hoppade av efter tre terminer och hamnade i stället i IT-branschen. Men det har inte stoppat honom från att fortsätta testa sina kunskaper och slutledningsförmåga.

– Jag har skrivit högskoleprovet sex–sju gånger, mest för att kolla att jag fortfarande har vad som krävs. En gång var jag nere och vände på 1,9. Det är egentligen inget att skämmas för... En kollega har ambitionen att skriva alla rätt och vi brukar skriva tillsammans.

Olles sämsta del är enligt honom själv DTK, där man ska tolka diagram, tabeller och kartor.

– Den övade jag ordentligt på innan jag skrev sist och då gjorde jag ett märkbart lyft. Det var första gången jag förberedde mig på det sättet. Uppenbarligen kunde jag stärka min sämsta sida genom att öva.

Finns det någon strategi vid själva provtillfället?

– Jag har provat lite olika, både att först skumma igenom texten och ta frågorna efter, och tvärt om. Det har funkat både och. Det finns inget hemligt knep. Jag har kört på gammal förmåga.

Äter du något speciellt för att behålla fokus när du sitter i skrivsalen?

– Jag äter lite Dextrosol-tabletter, men det är nog mest symboliskt. Om man sover ordentligt ska väl inte det behövas.

Vad har varit det bästa med lyckas pricka in 2,0? Det är ändå något många ser upp till.

– Det var nog när jag fick 2,0 och storasyrran hade fått 1,9. Jag var så taggad och det var skönt att bräcka henne! Sen har jag ju haft användning för poängen när jag har läst en del kurser.

Har du blivit en snackis i och med dina höga poäng?

– Någon har blivit överraskad för att de trott att jag är dummare än så, haha. Skenet bedrog. Men visst, folk kommer ihåg det och någon kompis brukar hetsa lite. Personligen tycker jag väl inte att det är något mått på smarthet egentligen.

Ska du göra provet igen?

– Ja jag måste ju prova på det nu när det gjorts om. Det blir till våren. Jag kan ju inte leva på gamla meriter.

Olles tips

  • Gå och skriv med några kompisar och sitt tillsammans och gå igenom uppgifterna. Det är roligare än att sitta och öva själv.
  • Öva på det du är sämst på. Det funkade för mig och jag vet fler som har lyckats förbättra sig.
  • Luta dig inte tillbaka för mycket utan se till att du hinner med alla frågor.

Läs mer om högskoleprovet:

Fakta: Högskoleprovet

Artikelskribent: Cecilia Bäcklund

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-03-05

Höjd gräns för högskoleprov

Regeringen föreslår att gränsen för godkänt högskoleprov höjs till 0,5 poäng. Bakgrunden är att 123 sökande i fjol kom in på lärarutbildningen med 0,1 poäng, vilket i princip kan uppnås utan att ens läsa frågorna. Den nya gränsen för godkänt ska gälla för alla högskoleutbildningar. Men problemen med låga intagningspoäng har främst gällt lärarhögskolorna, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-27

Guide: Så lyckas du på högskoleprovet

Är du smartare än dina betyg visar? Högskoleprovet är en väg in på högskolan som ökar i populäritet. Hösten 2011 kom det ett nytt högskoleprov. Här kan du läsa om de nya uppdateringarna!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

Testa gamla högskoleprov – högskoleprovets orddel

Det bästa sättet att förbereda sig inför Högskoleprovet är att göra gamla prov! Här hittar du länkar till övningsprov inför högskoleprovets orddel på studentum.se.

Läs mer