Högskoleprovet
18 jul 2022

5 vanliga frågor om högskoleprovet

Får alla skriva högskoleprovet och kan alla se mitt resultat? Här är svar på några vanliga frågor om högskoleprovet.

1. Får alla skriva?
Den som fyller eller ska fylla 18 år samma kalenderår som provet genomförs får skriva högskoleprovet. Den som börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år får delta i högskoleprovet första gången vårterminen årskurs 2.

2. Hur funkar det med antagning?
För att kunna använda ditt högskoleprovsresultat vid antagning till högskolan så måste du för det första vara behörig till den eller de utbildningar du vill gå på. Om ett urval måste göras, det vill säga om det finns fler behöriga sökande än platser på en utbildning, fördelas platserna på olika urvalsgrupper. Minst 1/3 och högst 2/3 av platserna ska fördelas till betygsgruppen respektive till högskoleprovsgruppen.

3. Vad är grejen med lottning?
Till vissa utbildningar är det nästan nödvändigt att du har gjort högskoleprovet för att du ska kunna konkurrera om en plats. Det beror på att provresultatet också används för att skilja mellan sökande med samma meriter i betygsurvalet. Du behöver kolla hur antagningen görs för den utbildning du är intresserad av.

4. Kan jag använda provresultatet för att komma in på en utbildning i utlandet?
Nej, ditt provresultat kan du bara använda i Sverige. Däremot kan du ansöka om att få skriva provet utomlands. Titta på Universitets- och högskolerådets webbsida studera.nu för att se hur du går tillväga.

5. Kan andra se mitt resultat?
Alla provresultat över 0,05 poäng överförs automatiskt till universiteten och högskolorna och till Universitets- och högskolerådets antagning. Provresultatet är inte hemligt, eftersom det är en offentlig handling.

Tänk på: Tidigare resultat har fått förlängd giltighetstid sedan provet ställdes in hösten 2020 på grund av pandemin. 

Senast uppdaterad: 18 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här får du jobb efter utbildningen

Vill du vara säker på att få jobb efter utbildningen? Då ska du satsa på att bli ingenjör eller ekonom. I en jämförelse mellan Sveriges universitet och högskolor toppar teknik- och ekonomiutbildningar listan. På flera av programmen har 100 procent av studenterna fått jobb efter utbildningen. Högst på listan hamnar byggingenjör på Karlstads universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-12-03

Handels bäst på att lösa case

Världens största casetävling har korat sin svenska finalist. Handelshögskolan i Göteborg vann en plats i finalen i Madrid i vår. Nokia 2010 : alla siffror pekar nedåt, man har precis tillsatt en ny VD och något drastiskt behöver göras, på många plan i företaget. Det är upp till dig och dina lagkamrater att lösa problemet på bästa sätt. Det var finalcaset som deltagarna i Sverigefinalen i KPMG case ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

70 000 studenter på Sveriges första MOOCs

I veckan startade Karolinska Institutet Sveriges första MOOCs (massive open online courses). Totalt 70 000 studenter världen över har anmält sig till de två första MOOCs, där undervisningen online är gratis och öppen för alla. – Responsen och intresset för våra MOOCs är mycket större än vad vi kunnat drömma om vilket glädjer oss med tanke på det stora utbudet från de övriga toppuniversiteten.
Läs mer