01 apr 2014

Svenska elever svaga i problemlösning

Svenska 15-åringar presterar under OECD-genomsnittet i ett kompletterande PISA-prov som testar elevers förmåga att lösa problem.

– Det är ett oroande resultat att svenska elever även på detta område presterar under snittet. Problemlösningsförmåga har alltmer uppmärksammats som viktig för framgång i utbildning och arbetsliv. Den här nya studien har gett oss en viktig signal, säger Helén Ängmo, överdirektör på Skolverket.

I december 2013 presenterades PISA-rapporten om elevers kunskaper i matematik, naturvetenskap och läsförståelse. I samband med att de PISA-proven genomfördes gjorde också 1250 av de svenska eleverna ett PISA-prov på dator som testar problemlösningsförmåga. Totalt deltog 44 länder, varav 28 OECD-länder, i provet. Provuppgifterna utgår från vardagsnära problem som inte har direkt koppling till skolans ämnen.

Genomsnittspoängen i provet är 500. Svenska elever har 491 poäng och ligger på samma nivå som Irland, Danmark, Portugal, Ryssland, Slovakien och Polen. Bäst resultat når Singapore, Sydkorea och Japan. Finland och Kanada når också bra resultat.

– Resultaten visar att det finns en koppling mellan god problemlösningsförmåga och goda ämneskunskaper. Bilden att eleverna i de asiatiska länderna bara skulle vara bra på faktakunskaper verkar inte stämma, säger Anita Wester, Skolverkets projektledare för PISA i Sverige.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 01 apr 2014

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Räkna ut ditt meritvärde

När det är konkurrens om platserna till högskolan bedöms du utifrån dina gymnasiebetyg och meritvärdet. Så här räknar du ut ditt meritvärde. Här kan du räkna ut ditt meritvärde automatiskt. Om du hellre vill räkna ut det manuellt, följ instruktionerna nedan. Varje betyg får ett siffervärde enligt följande: A : 20B : 17,5C : 15D : 12,5E : 10F : 0 Siffervärdet för varje betyg multipliceras med kurse ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Landets bästa skolkommuner

Gymnasieeleverna i storstadslänen klarar skolan bäst, enligt en ny mätning. Men det är små kommuner som som drar upp resultatet. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har för tredje året jämfört landets kommuner vad gäller gymnasieskolan: i vilken grad eleverna fullgör utbildningen, betygssnitt, behörighet till högskolan och i vilken grad ungdomarna får jobb eller kommer in på högskola ett pa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Klipp nån och skaffa dig ett jobb

Det utbildas tusentals fler frisörer än det egentliga behovet – varje år. Utbildningen är fortfarande mycket populär.

Läs mer